Efter att ha avslutat kapitlet Internet Explorer har Microsoft arbetat febrilt med den nya webbläsaren Edge, åtminstone inledningsvis. Med Edge introducerades också den då nya renderingsmotorn EdgeHTML, vilken inte fått det genomslag Microsoft sannolikt hoppats på.

Tidigare i veckan rapporterades att Microsoft arbetar på en ersättare till Edge vid kodnamn "Anaheim", som skulle bygga på Chromium som Google använder med populära webbläsaren Chrome. I ett officiellt blogginlägg bekräftas nu uppgifterna av Microsofts Joe Belfiore.

I inlägget skriver Belfiore att Microsofts på senare år lagt allt större resurser på allehanda projekt med öppen källkod och att nästa steg är att omfamna Chromium i utvecklingen av framtida versioner av Edge. Med detta planerar Microsoft också att bidra med utvecklingen av Chromium, som utöver Chrome även används av många andra webbläsare.

Beslutet motiveras med att användningen av Chrome kommer öka kompatibiliteten på webben och minska fragmenteringen för utvecklare, men även att de investeringen Microsoft ska göra i Chromium ska bidra till en bättre surfupplevelse med ARM-baserade Windows-enheter. Samtidigt utlovas också mer frekventa uppdateringar av Edge än tidigare.

Microsoft lovar att dela med sig av fler detaljer framöver och en tidig version av Edge baserad på Chromium är att vänta i början av år 2019.

Läs även: