När SweClockers pratar med människor i svenska e-handelsbranschen har det knappt rått några tvivel att Amazon är på väg att etablera sig i Sverige. Frågan på allas läppar har inte varit om utan när, där många spekulerat om lanseringsfönster som med facit i hand visat sig vara fel. Nu kan dagen vara nära förestående.

Till onsdag morgon bjuder Amazon in till presskonferens i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Vad företaget har att berätta kommuniceras inte, men många tror att då den länge omtalade Sverige-etableringen offentliggörs. Anledningarna till dessa spekulationer är flera.

Företaget har köpt 300 000 kvadratmeter mark för 60 miljoner kronor i logistiska knutpunkter som Eskilstuna, Västerås och Katrineholm. På områdena är Amazon i full gång med åtta byggnader om 25 000 kvadratmeter vardera och såväl köp som byggnation har omgärdats av hemlighetsmakeri.

I somras rapporterades att Amazon var i samtal med Postnord om att teckna ett nytt leveransavtal, som nu tecknats över tre år. Bolaget har även köpt domänen amazon.se, som hittills pekat mot den tyska sidan. Den amerikanska jätten har även under längre tid även rekryterat e-handelskunnig personal i Sverige.

Uppdatering: Flera uppgiftslämnare talar om att det är Amazon Web Services (AWS) skickat ut inbjudan till presskonferens, något som kan innebära att en officiell Sverige-lansering för butiksdelen dröjer ytterligare.