Spelet Day Z har en lång och brokig historia. Spelet började sin bana som en modd till militärsimulatorn Arma 2 och utvecklades av Dean Hall. På kort tid blev modden omåttligt populär och många införskaffade huvudspelet bara för att få tillgång till den. Modden togs över av Arma 2-utvecklaren Bohemia Interactive, som började arbeta på en fristående version av Day Z.

Det fristående Day Z-spelet lanserades i Early Access på Steam i december 2013 och sedan dess har det inspirerat otaliga kloner som kopierat och förfinat konceptet. Nu, fem år senare, meddelar utvecklaren att Day Z lanseras skarpt i version 1.0 vilken kommer med en rad ändringar och förbättringar, både när det kommer till spelmekanik men även rent tekniskt.

Day Z var en av de första stora lanseringarna i Early Access på Steam och blev snabbt en succé. Spelet sålde en miljon exemplar under de första fyra veckorna och nådde en högstanivå på 500 000 samtidiga spelare. För att fira lanseringen sänker utvecklaren priset på spelet under en begränsad och det blir även gratis att testa mellan 14 och 17 december.

Spelet finns tillgängligt på PC via Steam samt på Xbox One i en betaversion. Det ska även släppas till Playstation 4 framöver, men när detta sker är ännu okänt.