De digitala spelbutikerna är många till antalet och en av de största är Valves plattform Steam, som sedan 2003 har distribuerat spel. I augusti sällade sig chattplattformen Discord till skaran av spelbutiker, men bolagets variant gick inte ut som en direkt konkurrent till bland andra Steam. Vid lanseringen lade företaget istället fokus på tidig tillgång för vissa indiespel och ett handplockat butiksutbud.

I ett blogginlägg meddelar nu Discord att butikskonceptet kommer att expanderas efter årsskiftet, och detta delvis genom ett system där utvecklare själva kan publicera spel, oavsett om det handlar om storspel eller enklare varianter. Avgiften för distributionen landar sedan på relativt låga tio procent av försäljningspriset.

Den avgiften spelutvecklare betalar till distributionstjänster har varit föremål för diskussion de senaste veckorna, där Steam inledde med uppdaterade avtal gällande ämnet. Tidigare har speljätten tagit ut 30 procent i avgift, men i framtiden kan denna sjunka till 25 eller 20 procent, beroende på hur inkomstgenererande respektive titel är. Discords fördelning av intäkter gäller dock samtliga utvecklare.

Nyligen avtäckte även Epic Games en egen spelbutik där en avgift om tolv procent utgör ett av tjänstens paradnummer, tillsammans med exklusiva titlar såsom Fortnite och tidigare konsolexklusiva Journey. Det återstår dock att se om Discords eller Epic Games butiker kommer att påverka Steams dominanta position.

Läs mer om tjänsterna för speldistribution: