Under årets upplaga av hårdvarumässan Computex presenterade både AMD och Intel nya bidrag till följetongen om "kärnornas krig" där Intel inledde med att visa en 28-kärnig modell, som kyld av en kraftfull värmeväxlare levererade en klockfrekvens om 5,0 GHz. Kort därefter kontrade AMD med Ryzen Threadripper 2990WX med 32 kärnor under huven.

Andra generationens Ryzen Threadripper släpptes sedermera i augusti, medan Intel var mer hemlighetsfulla kring sitt bidrag. I mitten av oktober tog dock företaget bladet från munnen och presenterade Xeon W-3175X, med förväntad lansering någon gång i december. Nu har flera europeiska återförsäljare på förhand listat processorn tillsammans med saftiga prislappar.

På menyn för Xeon W-3175X står 28 kärnor med Hyperthreading för 56 trådar, där bas- och turbofrekvenser specificeras till 3,1 respektive 4,3 GHz. Därutöver erbjuds sex kanaler för DDR4-minne med felrättande kod (ECC), 44 banor PCI Express 3.0 samt ett TDP-värde på 255 W.

Enligt tidigare uppgifter tar den stora processorn plats i Intels serverinriktade sockel LGA 3647, där Asus tidigare under året avtäckte ett moderkort för ändamålet. Under sommarens Computex-mässa visades även en variant från Gigabyte, vilken ännu inte är lanserad. Nämnvärt är dock att samtliga återförsäljare istället benämner sockeln som LGA 2018P.

Priserna hos återförsäljarna varierar något, vilket kan tyda på att de inte är baserade på ett officiellt riktpris. Hos några av butikerna ligger prislappen på cirka 4 200 euro inklusive moms, medan listningar för drygt 4 700 euro gäller hos andra. Detta motsvarar omkring 43 000 respektive 48 000 kronor inklusive moms, men vad det slutgiltiga priset blir återstår att se.

I skrivande stund har inget lanseringsdatum för Xeon W-3175X tillkännagivits, men butikslistningarna i kombination med löfte om lansering i december talar för att tidpunkten är nära förestående.

Läs mer om kärnornas krig: