I samarbete med Republic of Gamers

Laine's ROG Freya – handbyggt chassi når sin slutgiltiga form

I den andra och sista delen i artikelserien ROG Freya färdigställer Laine det handbyggda projektet, och summerar hela upplevelsen med ett galleri på resultatet.

Lackering och montering

I förra delen efterfrågade jag medlemmarnas åsikter om lackeringen och hur ytfinishen skulle se ut på slutprodukten. Nu har jag kommit till den delen där besluten måste fattas och jag landade på att lackera det yttre höljet i en metallic-grå färg men lämna insidan obehandlad och bara köra en lätt polering på resten av stommen.

Inte riktigt den helt råa stilen som efterfrågades i kommentarerna, men förhoppningsvis en godtagbar kompromiss.

Klicka här för att se tillverkningsmomenten

Innan lacken appliceras är det viktigt att försöka få ytorna så rena som möjligt. Det är inte en dum idé att försöka rugga upp ytan lite lätt med ett sandpapper så att färgen kan få bättre fäste.

Utöver det är det viktigt att försöka hålla minst 20 plusgrader i ett rum med låg luftfuktighet. Detta är svårt att erhålla i ett garage under en svensk vinter, men jag försöker kämpa på ändå.

Laine_ROGcase_P1.jpg
Laine_ROGcase_P2.jpg

Först lägger jag ett par lager av grundfärg. Just denna är en så kallad självetsande grundfärg och är utvecklad för att fästa på aluminium, ett material som annars har svårt för vidhäftning. Vid fel sorts färg på aluminium har lacken en tendens att falla av i flagor redan vid lätt påfrestning.

Jag försökte att undvika att lägga för mycket grundlack på kanterna av metallen då denna ska slipas och poleras innan montering, och på så sätt förhoppningsvis skapa lite kontrast mot den mörkare färgen.

Laine_ROGcase_P3.jpg

Och valet på lack föll efter mycket velande fram och tillbaka, på en mörkgrå nyans av metallic-färg. Dessvärre är jag begränsad till vanliga sprayburkar så metallic-flingorna får inte tillräckligt med tryck från burken för att sprida ut sig som med riktiga tryckluftsdrivna lacksprutor.

Laine_ROGcase_P4.jpg

Efter ett jag lagt ett antal lager med genomskinlig klarlack ovanpå färgen, och sedan låta det härda ordentligt, kan jag använda vatten och våtslippapper för att ta bort eventuella ojämnheter och så kallad apelsinskalseffekt, som ofta uppstår om temperatur eller tryck inte stämmer.

Med tillräckligt många lager klarlack och en hel del slipande går det att få en relativt fin yta även utan riktiga lackeringsverktyg.

Laine_ROGcase_P5.jpg

När ytan känns len och ojämnheterna försvunnit efter våtslipningen kan jag få tillbaka glansen genom omgångar med rubbing, polish och ett par timmar med en poleringsduk.

Resultatet är inte perfekt, men för att vara burklackering under vinterförhållanden är jag nöjd med utseendet. Hållbarheten är jag desto mer osäker över, vid utställningsförhållanden är nog en riktig billack att föredra.

Visa mer

Själva stommen lämnade jag mer rå och gjorde endast lite lätt slipande för att få bort de grövsta reporna och markeringar från byggandet, därefter en lättare polering. Ytan blir blank och skiner i ljuset, men speglar inte något tvärs över ett rum.

Laine_ROGcase_R1.jpg

Baksidan av chassit är sparsmakad, där allt är strikt funktionellt och inga oanvända öppningar eller plattor finns att skåda. En liten bit av 10 millimeter aluminium, likt den som använts till bland annat benen och grafikkortshållarna, användes här för att skapa en liten monteringskloss att fästa grafikkortsskölden i.

Laine_ROGcase_R2.jpg

Den kombinerade kabelgenomföringen och kabelkammen fick en skvätt mattsvart färg för att passa in bättre med resten av komponenterna, och kablarna ordnas efter bästa förmåga.

Laine_ROGcase_R3.jpg

Något jag inte visste om innan komponenterna monterades i chassit för sista gången är hur de diagonala linjerna från ROG Ryujin-kylaren också fortsätter över designen på moderkortet vilket gör att allt binds ihop på ett väldigt prydligt vis.

Laine_ROGcase_R6.jpg
Laine_ROGcase_R7.jpg
Laine_ROGcase_R8.jpg

Med fönstersidorna på plats blir det genast en mer tilltalande helhet, även på den lite smått stökiga nätdelssidan av chassit. Från rätt vinkel ser det nästan ut som att grafikkortet flyter i luften.

Kanske hade det inte sett så dumt ut att tillverka hela ytterhöljet i någon form av tonad akrylplast och på så sätt få mer av ett showbygge.

Laine_ROGcase_R5.jpg
Laine_ROGcase_R9.jpg

På tal om showbyggen kan jag inte avsluta det här kapitlet utan att iallafall snabbt nämna RGB-belysningen, som tack vare att allt annat på insidan av chassit är blankt och skapar ganska intressanta ljuseffekter redan på lägre intensitet.

Det blir ännu mer tydligt när yttre höljet är på plats, som också det lämnades obehandlat på insidan. Då studsar ljuset mot ännu en yta och skapar mer av ett uniformt sken än några få skarpt upplysta ytor.

Kommentarer till artikeln

28 debattinlägg

Skicka en rättelse
11

Zotac Geforce GTX 1650 med låg profil hittar ut på webben

Arkitekturen Turing har genom Geforce GTX 1600-serien letat sig ned till en relativt strömsnål nivå. Nu avslöjar bilder en kommande lågprofils-modell av Geforce GTX 1650, signerad Zotac. Läs mer

32

EK Water Blocks släpper Lignum-serien – trätäckt hårdvara för vattenkylning

Stilfulla detaljer av trä är det genomgående temat för den nya produktserien Lignum, där EK Water Blocks uppgraderar befintliga vattenblock och kompressionsanslutningar med valnöt. Läs mer

17

Teknikstund: Välj rätt bildskärmskabel för Displayport och HDMI

Tack vare certifiering kan du välja rätt Displayport- och HDMI-kabel som fungerar med den bildsignal du tänkt köra. SweClockers guidar till vad som gäller när du väljer bildskärmskabel. Läs mer

34

Testpilot: 1More H1707 – Hifi-lurar till överkomligt pris

Uppstickaren 1More utmanar marknaden och siktar högt med hörlurarna H1707, som sticker ut genom tre säregna högtalarelement. Testpiloten Daniel "Dinoman" Ördén sätter paret på prov! Läs mer

36

RIME är gratis i Epic Games Store

Den som tilltalas av att lösa pussel i maklig takt i en spelvärld stöpt i vacker estetik bör bege sig till Epic Game Store som just nu bjuder på spelet RIME. Läs mer

I samarbete med Asus
22

Tävla och vinn Asus flaggskepp Zenfone 6 med massivt batteri

För att fira lanseringen av Zenfone 6 och lång batteritid arrangerar Asus en tävling för SweClockers medlemmar, som får chansen att vinna den nya flaggskeppsluren. Läs mer

63

Nvidia lockar med kort Geforce-relaterat videoklipp inför Computex

I en sexton sekunder lång videosekvens på Nvidias Geforce-kanal syns blott texten "super". Det kan handla om ett avtäckande under nästa veckas Computex-mässa. Läs mer

14

MSI bestyckar bärbara datorn Titan GT76 med stationär Core i9-processor

Den kommande bärbara speldatorn GT76 Titan får en skrivbordsklassad Core i9-processor, som enligt MSI ska kunna köras upp till 5 GHz för den våghalsige. Läs mer

53

TSMC: "Vår kretstillverkning åt Huawei påverkas inte av handelsblockaden"

Hårt ansatta Huawei får nu lite andrum då kretstillverkaren TSMC meddelar att deras samarbete med Huawei inte påverkas av den pågående handelsblockaden. Läs mer

34

Marknaden för spelskärmar över 100 Hz mer än dubblerades år 2018

Spelorienterade skärmar fortsätter att bli allt mer populära och segmentet mer än dubblerades förra året. Från ingenstans seglar MSI upp som femte största leverantör av spelskärmar. Läs mer

315

Het diskussion om kontantlöst samhälle och uttagsavgift från bankomater

De allra flesta är uppväxta med att kontanter är ett självklart betalmedel, men nu pekar alltmer mot att sedlar och mynt vara på väg bort. Är det rätt av Bankomat att införa en avgift för uttag? Läs mer

20 ÅR
12

Throwback Thursday – populära Mini ITX-chassit Bitfenix Prodigy fyller sju år

För sju år sedan lanserades det populära Mini ITX-chassit Bitfenix Prodigy – en modell som bjöd på imponerande expansionmöjligheter för storleken och satte standarden för sin tid. Läs mer