Under den senare halvan av 2018 lanserade Nvidia grafikarkitekturen Turing för konsumenter, där flaggskeppen Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti var först ut. Lanseringen sägs dock ha varit senarelagd till följd av stora lager grafikkort ur GTX 1000-serien. Orsaken stavades minskad brytning av kryptovalutor och ett Nvidia som överskattat efterfrågan.

I samband med lanseringen av Turing samexisterade därför äldre Pascal på butikshyllorna med den färska arkitekturen. Nu avslöjar Nvidias VD Jensen Huang i en frågestund att GTX 1000-serien är så gott som slutsåld. Sedan tidigare har GTX 1080 Ti varit svårt att få tag på, men nu gäller detsamma fler kort.

Question: Can you tell us more about your problem with excess inventory and how that will be resolved?

Huang: It’s completely a crypto hangover issue. [...] 1080 has sold out. 1070 has sold out. 1070Ti has sold out. In several more weeks 1060s will sell out. Then we can go back to business.

Konkret nämns Geforce GTX 1080 Ti, GTX 1080, GTX 1070 Ti och GTX 1070, som enligt Huang redan är helt slutsålda från Nvidias lager. Även Geforce GTX 1060 är bara veckor ifrån slutförsäljning. Nämnvärt är att han nämner kryptovalutor som den enskilda boven för varför lagren hållt så länge.

Tidigare har Nvidia nämligen menat på att bolaget tagit höjd för att efterfrågan kunde minska i takt med att brytningen avtog. Huang påstod dessutom för snart ett år sedan att kryptobrytningen bidrog väldigt lite till bolagets resultat. Detta har dock lett till stämningar från aktieägare, som menar på att Nvidia spelade ned kryptovalutornas roll.

Avslutningsvis kommer Geforce GTX 1000-serien kommer finnas kvar på butikshyllorna inom en överskådlig framtid. Men när Nvidias lager nu nästan är slut är det bara en tidsfråga innan RTX 2000-serien kommer utgöra merparten av Nvidias utbud, med undantag för modeller under 4 000 kronor.

Källa: Venturebeat