När Nvidia introducerade sin nya arkitektur Turing under 2018 ackompanjerades den av stöd för ett flertal nya tekniker. De samlas under företagets varumärke RTX och innefattar bland annat stöd för ray tracing i realtid och DLSS, vilket innebär AI-assisterad uppskalning av bilden i spel.

I en intervju med japanska 4Gamer berättar AMD-chefen Adam Kozak att företagets kommande grafikkort Radeon VII får stöd för DirectML, vilket är ett tillägg till grafikgränssnittet DirectX för maskininlärning. Det kan bland annat likt Nvidias DLSS-teknik användas för att skala upp grafik i spel och ge bättre bildkvalitet med mindre kraftfull hårdvara.

Detta är något Kozak även nämner i samtal med SweClockers under CES 2019, där han berättar att Nvidia redan visat att tekniken kan användas för dessa ändamål med viss framgång. Kozak säger att AMD redan börjat experimentera med tekniken och fått goda resultat.

Till skillnad från DLSS kan DirectML användas på all hårdvara som har stöd för DirectX 12, precis som DirectX Raytracing. Tekniken väntas implementeras i Windows 10 i samband med Spring 2019 Update, men när den är tänkt att släppas är ännu okänt.

Läs mer om AMD Radeon VII: