Intel "Ice Lake" på 10 nanometer i produktion

För inte alltför länge sedan var Intels mångåriga försprång på tillverkningssidan lika självklart som att vatten är blött. Ingen var ens i närheten sett till transistortäthet, energieffektivitet och kostnadsfördelar. De många förseningarna av 10 nanometer har ändrat på detta, vilket förutom att skada Intels image gjort att de i åratal förnyat sitt utbud med uppfräschningar på samma 14-nanometersteknik.

Intel_planering.jpg

Intels ursprungliga planering visar att 10 nanometer redan borde ersatts av en ännu mer avancerad tillverkningsteknik.

Nu har Intel till slut kommit till den punkt där de självsäkert vågar tala om en skarp lansering av nästa stora teknikkliv på 10 nanometer. Processorjätten inleder försiktigt med vad som väntas bli en mindre krets ämnad bärbara datorer, vilket påminner om när de först släppte Broadwell på 14 nanometer.

Intel "Ice Lake" med arkitekturen Sunny Cove äntrar scenen

Efter att ha använt arkitekturen Skylake i inte bara en, inte två, inte tre, utan hela fyra generationer av processorer under snart fyra års tid, är en uppföljare efterlängtad. Namnet att lägga på minnet är Sunny Cove, som lägger grund för processorfamiljen Ice Lake.

Intel-Sunny-Cove-1.jpg
Intel-Sunny-Cove-6.jpg
Intel-Gen11-5.jpg

Mer specifikt handlar det om underfamiljen Ice Lake-U som bestyckas med fyra kärnor av arkitekturen Sunny Cove med Hyperthreading för totalt åtta trådar. Paketet flankeras av den nya grafikarkitekturen Gen11, som vid sidan om rejäla förbättringar kommer med 64 beräkningsenheter – upp mot 24 stycken i dagens processorer. Allt detta i ett TDP-värde om 15 W.

Intel Ice Lake för bärbara i produktion – ger över 25 timmars batteritid

Andra nyheter är fortsatt integration av funktioner, vilket bidrar till såväl lägre tillverkningskostnader som strömförbrukning. Här utmärker sig Thunderbolt 3 över USB Type-C och Wifi 6 (802.11ax), som efterträder Wifi 5 (802.11ac) och väntas hitta ut i produkter på bred front under år 2019.

Intel fortsätter givetvis också arbetet att i nära samarbete med tillverkare få ut längre batteritid. Med framtida Ice Lake-U ska det vara möjligt att designa en ultratunn 12-tummare med strax över 25 timmars batteritid. Tillräckligt för att lämna laddaren hemma över dagen, enligt Intel.

Project-Athena-1.jpg
Project-Athena-2.jpg

Lanseringen av Ice Lake-U med tillhörande bärbara datorer äger rum till slutet av året och får sällskap av "Project Athena". I samarbete med datortillverkarna ska Intel ta fram en årlig specifikation med minimikrav på vad som beskrivs som bärbara datorer i världsklass. Utöver aspekter som slimmad design, god prestanda och lång batteritid nämns artificiell intelligens (AI) och 5G.

Intel "Project Athena" – bärbara i världsklass med 5G och AI

Tanken bakom Project Athena påminner mycket om Ultrabook-konceptet, som Intel använde för att sätta press på tillverkarna och driva utvecklingen framåt. Från dåtidens tjocka och ofta halvdana bärbara datorer till dagens tunnare och mer kvalitativa modeller.

Mer läsning om Ice Lake och 10 nanometer: