Rymdstrategispelet Star Control: Origins utvecklades av Stardock Entertainment som en andlig uppföljare till spelserien med samma namn. Bolaget anser sig ha köpt rättigheterna till varumärket av utgivaren Atari, något de ursprungliga skaparna Fred Ford och Paul Reiche III bestrider.

Spelet togs då ned för försäljning från distributionstjänsterna Steam och GOG efter att ett rättighetsanspråk enligt den amerikanska upphovsrättslagen Digital Millennium Copyright Act (DMCA) lämnats in. Nu går Stardocks VD Brad Wardell ut med att Steam åter börjat sälja spelet. Som orsak uppger han att Steam och GOG tagit Stardocks parti i rättstvisten.

Flera användare är ute efter mer information, men Wardell är initialt fåordig. Däremot visar han ett dokument som ska ligga till grund för rättighetspråket. Han menar att i det har motparten försökt hävda rättigheter över vanliga namn och koncept som även förekommer i andra rymdsagor, bland annat Star Wars.

Rättighetstvisten tros fortskrida även om spelet är tillbaka på Steam. Däremot kan utvecklaren slippa avskeda eller flytta utvecklingsteamet som underhåller Star Control: Origins. Tidigare var det nämligen tal om detta utifall att intäkterna försvann. Slutligen återstår det att se om spelet dyker upp även på GOG.

Har du spelat Star Control: Origins? Vad tycker du om den moderna tolkningen av de gamla klassiska spelen? Berätta i kommentarsfältet!