Den senaste generationens spelkonsoler från Sony och Microsoft drivs båda av systemkretsar från AMD. Det tisslas och tasslas allt mer om en ny generation från duon är på gång, något som också är troligt då både Playstation 4 och Xbox One fyller sex år under hösten 2019.

Allt pekar mot att Sony och Microsoft fortsätter sina samarbeten med AMD. Det här stärktes inte minst under CES 2019 där Microsofts spelchef Phil Spencer gick upp på scen under AMD:s presentation och talade varmt om samarbetet och berättade att det fortsätter även framöver.

På Twitter publicerar välkända TUM_APISAK uppgifter om en systemkrets vid kodnamn "Gonzalo" från AMD. Enligt uppgifterna ska kretsen ligga till grund för någon av spelkonsolerna som Sony och Microsoft tros släppa antingen sent i år eller under 2020.

Vid sidan om namnet Gonzalo anges 2G16002CE8JA2_32/10/10_13E9, som påminner om AMD:s interna kodnamn för tidiga processorexemplar. Av detta går det utläsa att processorn har åtta kärnor med en basfrekvens om 1,6 GHz med den maximala turbofrekvensen 3,2 GHz.

Vad som inte framgår är vilken arkitektur som processorkärnorna baseras på, men det har tidigare skrivits om att ett Zen-derivat ligger till grund för nästa generations spelkonsoler. Förutsatt att tillverkningstekniken blir 7 nanometer bör arkitekturen i fråga vara Zen 2, som presterar avsevärt bättre än den Jaguar-arkitektur som utgör systemkretsarna för dagens spelkonsoler.

Ändelsen "10_13E9" på kodnamnet ser ut som något från grafiksidan, men vad exakt är det svårt att utröna. Flera tidigare rapporter har dock talat om att den hitintills icke-lanserade arkitekturen Navi ska användas i spelkonsolerna från både Microsoft och Sony.

Förutsatt att kodnamnet och uppgifterna är äkta går det inte heller utesluta att det i själva verket handlar om en framtida processor från AMD. Då alltmer pekar mot att AMD tar klivet upp till 16 kärnor för sockel AM4 vore det inte konstigt om bolagets processorer med integrerade grafikdelar går upp till 8 kärnor.

Tillkännagivande kan komma på E3 2019

Det florerar många rykten om att AMD planerar lansera arkitekturen Navi med tillhörande grafikkort i samband med spelmässan E3 2019. Om så blir fallet är det möjligt att både Sony och Microsoft väljer att tillkännage sina nya spelkonsoler på samma tillställning.

Läs mer om Navi och nästa generations spelkonsoler: