Tre glömda guldkorn från CES 2019

Tre glömda guldkorn från CES 2019

När det rasar ut mycket nytt och läckert får vissa saker mindre rampljus än de kanske förtjänar. Vi blickar tillbaka mot ett par CES 2019-klipp som många av SweClockers medlemmar missade.

När mässor som CES eller Computex rullar för fullt är det svårt att hänga med i svängarna. Både för oss som är på plats, men även i nyhetsflödet på hemmaplan – spännande artiklar avlöser varandra, och det är svårt att hinna se allt.

Med årets Las Vegas-resa i backspegeln sedan nästan två månader har vi passat på att gå igenom materialet som rullade ut på SweClockers och Youtube. Här är tre laddningar intressanta prylar som vi tycker förtjänar att lyftas igen.

► Läs allt från #ces-2019

Razer Hypersense och Chroma Connected

Tillbehörsmakaren Razer är kända för att satsa på lite udda lösningar. Ibland blir resultatet halvdant, och ibland tar idéerna fart. Under CES 2019 hade företaget med sig två koncept direkt från prototyplabbet – ekosystemen Hypersense samt Chroma Connected.

Det förstnämnda, Hypersense, handlar om att få haptisk återkoppling i allehanda tillbehör. Rent praktiskt betyder det vibrationer i mus, tangentbord, stol och headset sker i takt med vad som händer på skärmen. Tekniskt plockar Razer upp bastonerna i det redan befintliga ljudet, för att till exempel skaka om rejält när bomber och granater exploderar.

Chroma Connected handlar om att binda samman olika tillverkares RGB-tekniker under samma paraply. Målet är att användaren ska slippa en uppsjö olika programvaror, för att istället kunna styra allt via Razers lösning Synapse. Som grädde på moset planeras även stöd för Amazon Alexa, så att användaren med rösten kan be om olika funktioner eller RGB-teman.

Varför är Razers lösningar intressanta?

Oavsett vad som blir av Hypersense och Chroma Connected är det två typiska Razer-projekt. Det handlar om höga ambitioner och rätt kreativa idéer, som garanterat inte lär tilltala alla. För den intresserade skaran som tycker haptisk återkoppling är guld värt eller att RGB ska genomsyra hela rummet är det dock två tekniker att hålla ögonen på.

Gigabyte börjar med spelskärmar – Aorus AD27QD

Fenomenet med skärmar riktade rakt in i hjärtat hos datorspelare är knappast nytt – men inte heller lastgammalt. Fortfarande är det många stora drakar på tillverkarsidan som håller sig utanför, även om många faller för trycket och vill ha en bit av kakan.

Senast till rakning är Gigabyte med modellen Aorus AD27QD. Det handlar om en 27-tums IPS-variant med 2 560 × 1 440 pixlar, 144 Hz och Freesync. Modellen stoltserar bland annat med gott om funktioner för bättre spelande, till exempel overlay med hårkors. I paketet finns också en RGB-utrustad fot samt inbyggda mikrofoner med brusreducering.

Varför är Gigabytes skärm intressant?

Det finns egentligen två anledningar till att Aorus AD27QD är värd att tala lite extra om. För det första är det intressant med en ny aktör på skärmmarknaden, där Gigabyte utan tvekan har muskler nog att kunna etablera sig . Speciellt då första modellen är påkostad nog att göra intryck, och inte bara en budgetvariant i mängden.

Förutom det är själva panelen en färsk variant signerad Innolux. Den delar Gigabyte endast med ett fåtal andra aktörer, bland annat Razer och företagets kommande skärm Raptor. Det är alltid spännande med nyheter på den fronten, speciellt då de flesta andra modeller i klassen bygger på mer eller mindre samma panel från AU Optronics.

Cooler Master bygger egna nätdelar i familjen XG

Anrika tillverkaren Cooler Master har som många andra haft både upp- och nedgångar över åren. När det kommer till nätdelar för entusiaster har företaget levt lite i skymundan på senare tid, i skuggan av namn som Seasonic, Corsair och EVGA.

Det vill Cooler Master ändra på, och lösningen är serien XG. Det handlar om en egenutvecklad plattform som enligt företaget ska prestera bättre än närmaste konkurrenterna, mycket tack vare lägre intern temperatur. Familjen XG kommer i olika utföranden, där XG Advanced står på toppen med bland annat integrerad LCD-panel för statusinfo.

Vad gör Cooler Master XG intressant?

Många tillverkare har nätdelar i sortimentet, men ofta handlar det om samma tillverkare i bakgrunden. Några komponenter byts ut, klistermärken trycks dit och vips – en egen produkt. Cooler Master XG är däremot en helt egenutvecklad plattform, som dessutom ska byggas i företagets egna fabriker. Det ska bli riktigt intressant att se hur familjen står sig mot konkurrensen.

► Läs allt från #ces-2019

Vad tycker du borde fått mer uppmärksamhet från årets CES? Berätta i kommentarerna!

Skicka en rättelse
25

Utvecklingsexemplar av AMD Ryzen "Vermeer" med 16-kärnor når 4,9 GHz

En tidig modell av den kommande topprocessorn vrider återigen upp turbofrekvensen, vilket antyder att AMD siktar på 5 GHz-gränsen. Läs mer

123

Krönika: Amazons påverkan på den svenska marknaden

I ett par år har rykten om Amazons intåg i Sverige cirkulerat. Vår chefredaktör Anton spekulerar i konsekvenserna. Läs mer

18

Fredagspanelen 198: Hårdvaruhösten, Amazon till Sverige och ARM-affären

Semestern är över och Fredagspanelen återvänder till rutan med snack om sommarens hårdvarunyheter och inte minst höstens stora lanseringar. Läs mer

51

Intel: "Mobila Comet Lake-H mycket snabbare än AMD Renoir i verkliga tester"

Core i7-10750H är upp till 37 procent snabbare än AMD Ryzen 7 4800H menar Intel, när de visar ett smakprov på "verkliga tester". Läs mer

19

Ett tjugotal Intel "Alder Lake"-konfigurationer skymtas

Den 12:e generationens Intel Core-processorer bjuder in segmenteringsfest när små och stora kärnor kombineras. Läs mer

31

Project Xcloud över Apple App Store skjuts på framtiden

Lanseringen av IOS-versionen av Project Xcloud bromsas då spelströmningstjänsten sägs strida mot Apple Stores villkor. Läs mer

23

Senaste Windows Insider Preview stödjer Android-appar

Förutom emulering av mobilapplikationer förenklas även Windows 10:s hantering av DNS-servrar. Läs mer

94

Microsoft Edge kommer inte gå att avinstallera

Den nya Chromium-baserade versionen av Edge klamrar sig fast i Windows 10 – vare sig du vill eller inte. Läs mer

48

Amazons svenska logistik utgår från Eskilstuna

E-handelsjättens europeiska logistikpartner Kuehne Nagel bekräftar att Eskilstuna logistikpark blir knutpunkten. Läs mer

79

Företagshemligheter från Intel läcker ut på Twitter

Över 20 GB data inklusive bland annat källkoder, utvecklarverktyg och Tiger Lake-ritningar hittar ut i det fria. Läs mer

23

Test: Samsung Galaxy Book S – först ut med Intel Lakefield

Med ett flertal års frånvaro har det blivit dags för Samsung att göra comeback på den bärbara marknaden i Norden. Idag sätter vi tänderna i Galaxy Book S. Läs mer

23

Asrock sjösätter minidatorerna Deskmini H470 och X300

Företagets nya minidatorer erbjuds med både Intel- och AMD-smak, där den sistnämnda stödjer APU:er i Ryzen 4000-serien. Läs mer