Under CES 2019 intog AMD för första gången stora scenen med en egen presskonferens, där de avtäckte flera nya produkter och talade om sina planer för det kommande året. En av de mest anmärkningsvärda nyheterna var Radeon VII, företagets nya grafikkort bestyckat med kretsen Vega 20 som tillverkas med 7-nanometersteknik.

Kort efter avtäckandet stod det klart att modellen ska säljas både av AMD själva samt via företagets partnertillverkare, men de senare bestyckas inte med skräddarsydda kylarlösningar eller egenutvecklade kretskort. Nu avtäcker Asrock sin modell i Phantom Gaming-serien, vilken är identisk med AMD:s egen bortsett från ett klistermärke på varje fläkt.

I övrigt är specifikationerna desamma, med en 4 096-bitars minnesbuss parat med 16 GB HBM2-minne, som körs i en effektiv klockfrekvens om 2 000 MHz. Detta innebär en bandbredd om 1 TB/s, vilket är högre än samtliga tidigare modeller från både AMD och Nvidia.

Strömförbrukningen för grafikkortet väntas ligga på omkring 300 W och för kylningen används tre stycken axialfläktar, vilka för ovanlighetens skull även är semipassiva och stängs av vid låg belastning.

Diskutera Radeon VII och andra grafikkort i forumet

Modellen ska enligt AMD konkurrera med Nvidias Geforce RTX 2080 och hamnar därför på samma rekommenderade pris på 699 USD, motsvarande 7 900 kronor. Lanseringen sker den 7 februari.