Inledning

Acer Nitro XV273KPbmiipphzx, hädanefter kallad XV273K, är lika mycket en spelskärm som en kvalitetsskärm för 4K UHD-upplösning. En 27-tums 4K-upplöst IPS-panel kapabel till 144 Hz och HDR utan att göra avkall på själva bildkvaliteten och färgåtergivningen låter lockande på pappret.

Acer-XV273K_produkt_transp.png

Acer XV273K är företagets ”instegsmodell” för kategorin av 4K UHD-skärmar som klarar 144 Hz uppdateringsfrekvens. Nu är detta knappast en basmodell i bredare mening utan den enklaste och mildast prissatta modellen med just 4K/144 Hz-kapabel IPS-panel.

Panelen handlar om den 27-tummare vi ser hos Acers mer avancerade modell Predator X27 samt varianten Predator XB273K, identisk med denna testade modell, sånär som G-Sync-modulen. Något som ändå kan innebära skillnad på vad vi faktiskt får i praktiken. Samma panel är inte samma sak som identisk bild.

Modell

Synk

HDR

Local Dimming

Pris

Nitro XV273K

Freesync

DisplayHDR 400

Nej

Predator XB273K

G-Sync

DisplayHDR 400

Nej

Predator X27

G-Sync

DisplayHDR 1000

384-zoners

Acers Nitro-serie skiljer sig från företaget Predator-serie genom att Nitro är just något enklare i utförandet. Men här det inte fullt så enkelt. Modellen XV273K har den angenäma möjligheten att köra dubbla Displayport för att nå 4K/144 Hz med full färgupplösning, något som annars inte är möjligt med nuvarande Displayport-standard och dess HBR3-hastighet. Nackdelen med denna lösning är att AMD Freesync inte längre fungerar.

Displayport räcker inte till
Följande artikel går igenom problemen med att HBR3-bandbredden enligt Displayport-standard inte räcker till för 4K/144 Hz med full färgupplösning. Någon egentlig lösning på detta problem existerar inte i dagsläget utan det finns endast vägar runt problemet. De innefattar sådant som att sänka färgupplösningen eller att köra med dubbla Displayport. Dessa alternativ medför sina respektive nackdelar.

Acer XV273K kan förstås jämföra med Asus PG27UQ, den första skärmen som kom med den här panelen och bröt igenom till 144 Hz – eller 120 Hz beroende på synsätt – med just 4K UHD. Acer Nitro XV273K är enkelt beskrivet samma LCD-panel med samma grundläggande egenskaper fast då förstås i enklare utförande och till ett betydligt lägre pris. Acers motsvarighet till Asus PG27UQ är Predator X27-modellen.