De senaste åren har intresset för kompakta chassin och formfaktorn Mini ITX ökat rejält, och att rymma högpresterande processorer och grafikkort i små lådor är en populär utmaning hos entusiaster. På SweClockers har exempelvis byggloggarna haglat tätt på senaste tiden, där det ultrakompakta och svenskutvecklade chassit Ghost S1 varit i centrum.

Chassilösningar i klassen Small Form Factor (SFF) levereras ofta tillsammans med tydliga restriktioner när det kommer till höjden för processorkylare. På marknaden finns bland andra Noctuas NH-L9i och Cryorigs C7, som specificeras för värmeavledning om 65 och 100 watt. Med fläkten inräknad landar höjderna på på 37 respektive 47 mm.

Nu släpper den kinesiska tillverkaren ID Cooling kylaren IS-30, och som namnet antyder är modellen endast 30 mm hög. Trots detta listas kylförmåga på 100 watt, när den PWM-styrda 92 mm-fläkten snurrar på maximala 3 600 varv per minut (RPM). Fläktens lägsta hastighet ligger på 800 RPM, medan ljudnivån uppges vara mellan 17 och 35,8 dBA.

Produktens totala vikt är 310 gram och de kompletta dimensionerna är 100 × 93 × 30 mm (B × D × H). Kylflänsen i aluminium är bestyckad en bottenplatta samt fyra värmeledningsrör av koppar, som har en diameter på 6 mm.

På listan av kompatibla plattformar syns Intels socklar LGA 1151, 1150, 1155 och 1156. På AMD-sidan finns senaste sockel AM4 ackompanjerad av AM3(+), AM2(+), FM2(+) och slutligen FM1. Huruvida kylarmodellen kommer att äntra den svenska marknaden återstår att se, vilket även gäller information kring prislappen.

Källa: ID Cooling via Hermitage Akihabara

Läs mer om kompakta datorbyggen: