Steam har hängt med ända sedan 2003, och över tid har både design och funktioner uppdaterats. Bland dessa märks inbyggt stöd för moddar via Steam Workshop samt strömning av spel till olika enheter via Steam In-Home Streaming. År 2016 fick butiksdelen ny design och 2018 uppdaterades chattklienten med nya funktioner och modern design.

Som en del i förbättringsarbetet avtäcker Valve på GDC 2019 en ny design av gränssnittet för Steams spelbibliotek. Spelare möts direkt av en personlig startsida, där de senast spelade spelen syns högst upp. Raden under presenterar de spel som nyligen fått en uppdatering, och därunder finns en komplett spellista med sorteringsfunktion.

Steam Library.jpg
Steam Library Game Pag.jpg

Den klassiska spellistan på vänsterkanten behålls och har som tidigare stöd för färdiga samt skräddarsydda kategorier av spel. Till höger märks istället en överblick på vänners aktivitet. Varje spel har precis som idag en dedikerad sida i biblioteket och även denna får nytt gränssnitt, där nyheter och information om spelarens prestationer presenteras.

Sidan integreras med en annan kommande funktion – Steam Events. Den ger utvecklare bredare möjligheter att informera om olika händelser i deras spel och får både en egen flik samt integration med en rad andra sidor i Steam. Innehållet presenteras med hjälp av Steams algoritmer för rekommendationer, men spelare kommer kunna skräddarsy sidan i efterhand.

Steam Events.jpg

Som ett tillval finns även möjligheten att koppla sin kalender, mejl eller Steams notifieringar mot vissa av dessa händelser. Steam Events inleder sin öppna beta om bara någon månad, medan det nya gränssnittet för spelbiblioteket äntrar betastadiet under sommaren 2019.

Källa: PCGamer

Vad tycker du om Steams nya gränssnitt? Bra, eller borde Valve gå tillbaka till ritbordet? Diskutera i kommentarsfältet!