Humble Store, Greenmangaming och G2A/Kinguin

Humble Store

humble.PNG

Funktion

Kopieringsskydd

Beror på spelklient

Offline-läge

Beror på spelklient

Molnsparning

Beror på spelklient

Erbjuder återköp

Ja. Inga generella villkor, avgörs från fall till fall.

Humble Store växte fram ur Humble Bundle, som lät köparna själva bestämma priset på ett paket med olika speltitlar. Butiken startade som ett alternativ till denna, där utvecklare skulle kunna sälja sina spel separat. Priserna är ofta desamma som på Steam, med skillnaden att Humble Store ger 75 procent av intäkterna till utvecklare som standard istället för 70 procent.

Förutom butiken finns det tidigare nämnda Humble Bundle, som uppdateras kontinuerligt med paket med både spel och annan typ av mjukvara. De erbjuder även vad de kallar för Humble Monthly, vilket är prenumerationstjänst som ger tillgång till ett flertal speltitlar varje månad som köparen får behålla även efter det att prenumerationen avslutas.

Det är möjligt att begära återköp av spel via Humble Store, så länge nyckeln inte aktiverats. Det finns dock inga villkor för återköp, och därmed inga garantier för att de godkänns. Rapporter från användare talar dock för att återköpen godkänns i de allra flesta fall.

Greenmangaming

greenman.png

Funktion

Kopieringsskydd

Beror på spelklient

Offline-läge

Beror på spelklient

Molnsparning

Beror på spelklient

Erbjuder återköp

Ja, endast icke-aktiverade nycklar inom 14 dagar

En annan stor återförsäljare av spelnycklar är Greenmangaming, som blivit populära då de ofta har reor av olika slag och prissänkningar på nya speltitlar. Butiken kan erbjuda dessa priser genom att skära ner på en del av sina egna intäkter, och därmed vara billigare än andra aktörer.

Butiken erbjuder återköp inom sju dagar som generell regel, men för kunder inom EU är det istället 14 dagar som gäller på grund av de lagar gällande ångerrätt som finns inom unionen.

G2A och Kinguin

g2a.PNG

Funktion

Kopieringsskydd

Beror på spelklient

Offline-läge

Beror på spelklient

Molnsparning

Beror på spelklient

Erbjuder återköp

Ja, endast icke-aktiverade nycklar

Andra alternativ som seglat upp och blivit populära under de senare åren är butiker som G2A och Kinguin. De säljer precis som Greenmangaming nycklar till spel, som köparen sedan får aktivera i tillhörande speltjänst.

Här är det dock viktigt att göra skillnad på återförsäljare och återförsäljare. Till skillnad från Greenmangaming säljer G2A och Kinguin inte nycklarna själva, utan det görs av användare på deras respektive marknader. En annan skillnad är att nycklarna inte kommer direkt från utgivarna, då de inte är auktoriserade återförsäljare som exempelvis Greenmangaming och Humble Store.

Gemensamt för denna typ av butiker är att priset ofta är lägre jämfört med andra, något som i många fall beror på att nycklarna ursprungligen är köpta i andra regioner. Detsamma gäller även för den uppsjö av liknande aktörer som själva tillhandahåller billiga spelnycklar.

Nackdelen är att det aldrig går att säkerställa nyckelns ursprung och det finns en risk att spelen avaktiveras då de används i en annan region än de är tänkta för. Det finns även flera rapporterade fall där utvecklare menat att butikerna sålt nycklar som införskaffats genom olagliga metoder, som kreditkortsstöld, vilket innebär att utvecklarna inte får någon andel av intäkterna från försäljningen.