Den 26 mars röstade Europaparlamentet om ett nytt upphovsrättsdirektiv för den digitala marknaden, vars syfte är att modernisera regelverket för nutiden. Som väntat gick det igenom med bred majoritet, 348 ledamöter för och 274 emot, men något som inte var lika självklart var att tilläggsartiklarna skulle klara voteringen.

Artikel 11 och 13 (numera 15 resp. 17) gick igenom med liten marginal – 317 mot 312 ledamöter. I efterhand påstår flera nationella partier att deras företrädare råkade "rösta fel", vilket om det stämmer hade räckt för att skifta majoriteten till att artiklarna behövde ses över. Andra ledamöter valde att helt enkelt inte delta.

Nästa instans för förslaget är EU:s ministerråd, där ministrar från unionens alla medlemsländer deltar och med största sannolikhet godkänner direktivet. Efter det har alla länder 24 månader på sig att göra det nya upphovsrättsdirektivet inklusive de kontroversiella artiklarna till nationell lagstiftning.

Artikel 13 innebär bland annat att sajter såsom SweClockers blir ansvariga för vad som laddas upp och länkas – även i forumet. Enligt beslutsfattare är lösningen på detta huvudbry enkel; ett uppladdningsfilter, som med kirurgisk precision urskiljer upphovsrättsskyddat material från innehåll som inte är det, men också satir som undantas i det nya direktivet.

SweClockers tänker varken vänta på nationell lagstiftning eller dagdrömma om orealistiska filter. För att säkerställa att vi följer det nya direktivet och föregår med gott exempel inväntar vi inte den nationella lagstiftningen i Sverige. Framöver kommer varje tråd och inlägg som skrivs att granskas, redigeras och godkännas av en vaken redaktör eller moderator innan publicering.

Det här är ingenting vi vill göra och som kommer ta mycket tid från annat; producera innehåll, vara del i gemenskapen och utveckla SweClockers till att bli ännu bättre. Men det är lika bra vi börjar i god tid och föregår den nationella lagstiftningen, på så vis hinner vi bli varma i kläderna och kan leda vägen för andra.– Jacob Hugosson, chefredaktör på SweClockers

SweClockers söker 100 nya moderatorer som ideellt vill moderera och godkänna inlägg under alla timmar på dygnet. God kunskap i upphovsrättsfrågor premieras. Vi börjar med förmoderering av inlägg från den 1 maj 2019.

April! April!