20 ÅR
Throwback Thursday – AMD Radeon R9 295X2 med dubbla "Hawaii" fyller fem år

Throwback Thursday – AMD Radeon R9 295X2 med dubbla "Hawaii" fyller fem år

År 2014 släppte AMD lös ett riktigt monster på grafikkortsmarknaden i form av Radeon R9 295X2. Vi minns tillbaka och bjuder på några snabba prestandatester från det forna flaggskeppet.

AMD tog en stark position på grafikkortsmarknaden när de i slutet av 2013 släppte lös Radeon R9 290X med grafikkretsen "Hawaii" under huven. Modellen var vid denna tid det snabbaste grafikkortet med en ensam grafikprocessor men samtidigt kunde den dock inte hävda sig prestandamässigt mot företagets egna "dubbelmacka" Radeon HD 7990 samt konkurrenten Nvidias Geforce GTX 690.

Läs SweClockers recension av Radeon R9 295X2

Bakom kulisserna arbetade dock AMD på något som skulle komma att cementera företagets ledning på grafikkortsmarknaden. Under arbetsnamnet "Project Hydra" tog nästa generations grafikkort med dubbla grafikprocessorer form, där en duo av fullfjädrade kretsar ur familjen Hawaii användes som bas för att erbjuda prestanda i den absoluta toppklassen.

TBT_295X2-4.jpg

Ett halvår senare var AMD redo att visa upp resultatet och sjösatte Radeon R9 295X2 – världens, vid den tiden, snabbaste grafikkort. Under skalet återfanns en dubbel uppsättning av grafikkretsen Hawaii XT från Radeon R9 290X med 2 816 streamprocessorer, vilka sammankopplades via företagets teknik Crossfire. Dessa ackompanjeras av totalt 8 GB GDDR5-minne som delades av kretsarna.

AMD_Radeon_R9_295X2_Complete_3.jpg

Medan Hawaii XT var en förhållandevis energieffektiv grafikkrets räckte inte traditionell luftkylning till när kretsuppsättning dubblerades på samma grafikkort. AMD fick därför vända sig till danska Asetek för att ta fram en sluten vattenkylningslösning för Radeon R9 295X2. Den transporterade bort värmen som alstrades från grafikkretsar till en tillhörande 120 mm-radiator.

AMD_Radeon_R9_295X2_Power_Supply_1.jpg

Förutom värmeutvecklingen var även effektuttaget något i hästväg hos AMD:s nya flaggskepp. Modellen hade en specificerad TBP (Thermal Board Power) på hela 500 W, vilket innebar att kortet överskred PCI Express-standarden med råge. Med anledning av detta fick företaget gå ut med tydliga instruktioner kring vad som krävdes av användarens nätaggregat, som behövde kunna mata åtminstone 28 A till varje 8-pinskontakt som kopplades till kortet.

Sammanfattningsvis är Radeon R9 295X2 trots vissa baksidor ett grafikkort i yppersta toppskiktet med prestanda i massor som gör sig förtjänt av en utmärkelse från SweClockers redaktion. Man ska dock inte glömma att det handlar om en modell riktad mot en smal nisch av entusiaster som verkligen vet vad de vill ha och som kan hantera eventuella problem på vägen.

När kortet passerade SweClockers testlabb våren 2014 belönades det med utmärkelsen "Utmärkt produkt" och prisades för sin skyhöga prestanda och effektiva kyllösning. Bland nackdelarna syntes en riktigt saftig prislapp på 12 995 kronor och allmänna problem med AMD:s Crossfire-teknik, där den sistnämnda ibland strulade med dålig skalning och skakiga renderingstider.

Så står sig Radeon R9 295X2 prestandamässigt år 2019

Då Radeon R9 295X2 är ett flaggskepp med blotta fem år på nacken finns det god potential att köra en handfull prestandatester i dagens spel. Vi slänger in kortet i SweClockers sedvanliga testsystem för grafikkort och väljer ut syntetiska 3DMark samt spelen Battlefield 1, Far Cry 5 och Rise of the Tomb Raider som testobjekt.

Sett till kortets förhållandevis höga teoretiska beräkningskraft väljer vi denna gång att använda den högre upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar ihop med uppskruvade detaljnivåer. Drivrutinerna som används är de senaste tillgängliga från AMD – Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.4.1.

Syntetiska 3DMark och deltestet Fire Strike är ett väldigt bra exempel där sammankopplade grafikkretsar via tekniken Crossfire fungerar alldeles ypperligt. Radeon R9 295X2 presterar här på nivå med Radeon RX Vega 64 och skalar ungefär dubbelt upp mot ett ensamt Radeon R9 290X.

Utanför syntetiska prestandatester brukar dock flergrafikstekniker som Crossfire och SLI sällan skala briljant – åtminstone när det gäller moderna speltitlar. I Battlefield 1 tar Radeon R9 295X2 position mellan Geforce RTX 2060 och Radeon RX Vega 56. Ställt mot ett ensamt Radeon R9 290X presterar AMD:s forna flaggskepp cirka 47 procent bättre.

Då Destiny 2 vägrade ge någon prestandaskalning med Crossfire fick vi byta ut den titeln mot Far Cry 5. Radeon R9 295X2 presterar här i snitt något sämre än ett Geforce RTX 2060, men har samtidigt problem med flytet i vissa sektioner – något som gör avtryck i lägstavärdena. I jämförelse med Radeon R9 290X bjuder AMD:s dubbelmacka på 61 procent högre bildfrekvens.

Sist men inte minst har vi Rise of the Tomb Raider, vilket också är det spel som skalar bäst med Crossfire av de testade titlarna. Radeon R9 295X2 presterar här i närheten av Radeon RX Vega 64 och erbjuder drygt 71 procent högre bildfrekvens än ett ensamt Radeon R9 290X.

Sammanfattande tankar kring Radeon R9 295X2 fem år senare

Med facit från prestandamätningarna i hand står det klart att Radeon R9 295X2 håller än idag för spelande i 2 560 × 1 440 pixlar med höga detaljinställningar. Detta är dock med förutsättningen att det aktuella spelet har ordentligt stöd för flergrafikstekniken Crossfire, vilket tyvärr inte är någon självklarhet i dagsläget.

Faktum är att varumärket Crossfire lades på is i samband med lanseringen av Radeon RX Vega-familjen, och även om stöd för tekniken finns kvar har utvecklingstakten skalats ned rejält på sistone. En anledning till detta är den delvisa övergången till DirectX 12 i moderna speltitlar, där utvecklarna själva förväntas lägga till dedikerat stöd för flera grafikkretsar.

TBT_295X2-2.jpg

Medan det tidigare har funnits ett större värde i att lägga arbetstimmar på att implementera till flergrafikstöd i spel, är den faktiska installationsbasen av användare som brukar två eller fler grafikkort numera försvinnande liten. Av denna anledning väljer många utvecklare att istället lägga tiden på annat.

Med allt detta sagt är dock ett Radeon R9 295X2 fortfarande prestandamässigt i paritet med ett Radeon R9 290X när endast en grafikkrets används, vilket innebär att det fortfarande går att spela dagens spel i förhållandevis hög bildfrekvens om användaren kan tänka sig att sänka upplösningen ett snäpp.

Var du en av dem som köpte ett Radeon R9 295X2? Dela gärna med dig av dina minnen och erfarenheter i kommentarstråden till den här artikeln!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida

Kommentarer till artikeln

23 debattinlägg

554

FiskClockers – Allt om fiske!

På SweClockers samlas nördar för att diskutera datorer, men vem vänsterprasslar inte med andra särintressen och tidsfördriv? Som fiske, till exempel. Läs mer

1

Nvidia Geforce GTX 1650 Ti från Asus listas på webben

Nvidia Geforce GTX 1650 Ti tros lanseras efter GTX 1650, och kan bli det avslutande kortet i grafikkortsserien. Nu hittar modellen ut på nätet i en listning ifrån Asus. Läs mer

15

Samsung senarelägger lanseringsevent för Galaxy Fold i Kina

Samsung har haft problem med skärmarna på Galaxy Fold, och nu skjuter bolaget upp de planerade lanseringseventen i Kina. Orsaken är dock oklar, likaså om det påverkar lanseringen globalt. Läs mer

2

Tre snackisar från CES 2019 – AMD Radeon, AMD Ryzen och Geforce med Freesync

CES må ligga i backspegeln, men är trots det alltid aktuell. Vi blickar tillbaka mot årets mässa och plockar ut tre godbitar som fick kommentarsfälten att explodera. Läs mer

24

Högpresterande variant av Nintendo Switch kan vara längre bort än väntat

Uppgifter gör gällande att Nintendo släpper en nedskalad variant av Switch i höst, som fortfarande går att koppla till en TV. Den högpresterande modellen lanseras dock senare. Läs mer

30

Häng med när Gurra lär sig grunderna om datorlådor

När Gustav ska bygga dator för första gången väntar många dumma frågor – eller är de verkligen det? Häng med när Jonas går igenom chassit från en nybörjares perspektiv. Läs mer

34

Skaltillverkare avslöjar trefaldig kamerauppsättning för 2019 års Iphone

Många telefoner idag kommer med fler än två kameror, vilket kan ge fördelar som bättre optisk zoom eller större ljusinsläpp. Nu verkar Apple hoppa på tåget för årets Iphone-modeller. Läs mer

24

Nvidia DLSS – vad är det egentligen?

Kantutjämning, bättre bildkvalitet och ökad prestanda i samma paket låter onekligen för bra för att vara sant. Vi gräver ned oss i och förklarar Nvidias uppskalningsteknik DLSS. Läs mer

20 ÅR
14

Påskspecial – vi spelar Serious Sam HD: The Second Encounter

Äggen är slut, godiskoman på plats och ledig dag i morgon. Med andra ord, ett perfekt tillfälle att damma av en gammal spelklassiker. Läs mer

36

Nintendo Game Boy fyller 30 år

Med olivgrön skärm och ett grått chassi tog Nintendos bärbara spelkonsol Game Boy världen med storm, och idag är det 30 år sedan lanseringen. Ägde du en Game Boy-konsol? Läs mer

14

Forumet: Actionspelet Transistor gratis på Epic Games Store

Epic Games fortsätter med att ge bort speltitlar gratis, och fram till den 2 maj gäller detta indiespelet Transistor. Unikt gameplay och grafisk stil utlovas! Läs mer

5

Nvidia Geforce GTX 1650 från MSI, Asus och Gigabyte på bild

Lanseringen av Geforce GTX 1650 närmar sig och nu dyker tio modeller upp på webben. Det handlar om bilder för samtliga och detaljer om klockfrekvenser för somliga. Läs mer