Inom kontraktstillverkning av kretsar är TSMC den största aktören, som kom före Samsung till 7 nanometer och därmed blev världsledande. Som resultat av detta har merparten stora klienter flockats kring TSMC:s senaste teknik på bekostnad av Samsung och Globalfoundries som under fjolåret slutade utveckla mer avancerade tillverkningstekniker.

Trots försprånget har övergången till tillverkningstekniken varit ovanligt utdragen. Detta kombinerat med en defekt i tillverkningen på 16 och 12 nanometer samt sjunkande efterfrågan på äldre noder sänkte TSMC:s intäkter med 11,8 procent jämfört med första kvartalet år 2018.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att botten är nådd för TSMC, som spår tillväxt under årets andra kvartal och framåt. Detta till följd av att allt fler börjar tillverka på 7 nanometer och att ett antal större kunder skruvar upp sin produktion rejält under kvartalet.

En av dessa är Qualcomm, vars systemkrets Snapdragon 855 på 7 nanometer letar sig in i allt fler smarta telefoner. Marknadsbedömare gör dock gällande att de två aktörer som har en avgörande roll i TSMC:s tillväxt på kort sikt är Huawei och AMD, som båda investerar stort i den senaste tillverkningstekniken.

Från Huaweis håll handlar det framförallt om systemkretsarna Kirin, som utvecklas av dotterbolaget Hisilicon och används i såväl Huawei-märkta telefoner som i mer budgetorienterade Honor. Att den kinesiska telefonjätten skalar upp tillverkningen hos TSMC talar för att fler telefoner från bolaget får kretsar på 7 nanometer och att försäljningen fortsätter att öka globalt.

Lisa-Su-AMD-Epyc.jpg

Från AMD:s sida är flera stora nyheter nära förestående och samtliga tillverkas av TSMC på den nya tekniken. På processorsidan är det den nya serverfamiljen Epyc "Rome" med upp till 64 kärnor och för konsumenter handlar det om Ryzen 3000-serien, vilka begåvas med arkitekturen Zen 2 och släpps i sommar.

Senare under året lanserar AMD även grafikarkitekturen Navi på 7 nanometer. Samtidigt är en ny generation av spelkonsoler från Sony och Microsoft på gång och i båda fall ser det ut som att AMD återigen vunnit kontrakten. I båda fall är det mycket sannolikt att det handlar om systemkretsar på 7 nanometer med de nära förestående arkitekturerna Zen 2 och Navi.

TSMC:s styrelseordförande Mark Liu påpekar även att den stundande uppgången inte är en tillfällighet, utan att efterfrågan generellt ökar inom halvledarindustrin. Han pekar särskilt ut artificiell intelligens (AI) och 5G som två lovande segment att hålla ögonen på.

Trots att första kvartalet i helhet visade en nedgång mot förra året såg det klart mer positivt ut när mars månad bryts ut. Nedgången på årsbasis var 11,8 procent till 218,7 miljarder taiwanesiska dollar (TWD), omkring 7,1 miljarder USD. Samtidigt gick intäkterna för mars upp rejält med 30,9 procent till 79,92 miljarder TWD eller 2,6 miljarder USD på årsbasis.

TSMC spår således att trendbrottet från mars håller i sig under resten av året. Företaget presenterar en detaljerad rapport för Q1 2019 den 18 april och släpper samtidigt sina prognoser för Q2 2019.

Läs mer om AMD:s övergång till 7 nanometer: