Sleeving

Det här behöver du:

  • Extraktionsverktyg

  • Skärredskap

  • Värmekälla

Klä en kabel

Laine_Sleeve_C1.jpg
Laine_Sleeve_C2.jpg
Laine_Sleeve_C3.jpg

1. Skär av kabelstrumpan till längd.

Det finns ingen jättebra regel för hur mycket kabelstrumpa som behövs, men att lägga kabeln med stift längs med en sträckt kabelstrumpa och skära av vid slutet av kontaktstiftet brukar ge ett bra resultat. I värsta fall ger det en utgångspunkt att korrigera efter i fortsättningen.

2. Värm änden av kabelstrumpan till smältpunkt.

För en låga nära den avklippta änden av kabelstrumpan till dess att plaststrängarna börjar klumpa samman. Detta steg är mest relevant vid sleevingmetoden med krympslang, då shrinkless ändå smälter ändarna ordentligt vid processen.

3. Forma änden och låt stelna.

När plasten fortfarande är flytande kan du använda dina skinnklädda griptänger för att forma änden av kabelstrumpan så att den inte klumpar för mycket och blir för tjock.

Laine_Sleeve_C4.jpg
Laine_Sleeve_C5.jpg

4. Trä på kabelstrumpan.

För kabelstrumpan över ena änden av kabeln och trä den hela vägen. Här går det oftast inte att bara dra på strumpan. Håll istället i kabelstrumpan och kabeln med ena handen samtidigt som du klämmer och för kabelstrumpan längre fram närmare kabeln med den andra handen. På så sätt bildas en slags kapsel som låter stiftet vandra i kabelstrumpan utan att fastna.

Metod - Shrink

Laine_Sleeve_D1.jpg
Laine_Sleeve_D2.jpg
Laine_Sleeve_D3.jpg
Laine_Sleeve_D4.jpg

1. Positionera kabelstrumpan över kabeln.

Positioneringen av kabelstrumpan är viktig för hur slutresultatet ser ut. Jag brukar försöka hålla änden av kabelstrumpan två–tre millimeter från kontaktstiftet, men det är återigen något där lite testande ger bäst resultat.

2. Trä på krympslangen och för den i position.

Kabelstrumpan ska nå ungefär halvvägs in under krympslangen, och krympslangen ska i sin tur placeras så att metallflikarna på kontaktstiftet inte täcks. Detta då metallflikarna behöver vara fria för att kunna guidas in i kontakthuset efteråt.

3. Värm försiktigt krympslangen.

Använd en stabil värmekälla för att smälta krympslangen runt kabelstrumpa och kontaktstift. Jag brukar använda mig av en justerbar värmepistol eller varmluftsstation, men tändare eller värmeljus går också bra om du är vaksam. Målet är att värma krympslangen jämnt runt hela kabeln för att inte bilda områden med tjockare diameter.

Laine_Sleeve_D5.jpg

4. För in kabeln i kontakthuset.

Detta brukar vara det kämpigaste steget med krympslang, då den ofta blir för klumpig för att få plats i kontakthuset första försöken. Det finns inte mycket spelrum att göra fel, och allt från kabeldiameter till positionering av kabelstrumpa och uppvärmning av krympslang spelar in i slutresultatet.

Ibland kan det hjälpa att försöka föra in kontaktstiftet när krympslangen fortfarande är formbar om toleranserna är riktigt smala, exempelvis vid tjockare kabel.

Metod - Shrinkless

Laine_Sleeve_D6.jpg
Laine_Sleeve_D7.jpg
Laine_Sleeve_D8.jpg

1. Positionera kabelstrumpan över kontaktstiftet.

För kabelstrumpan nästan hela vägen fram till metallvingarna på kontaktstiftet. Jag brukar lämna en till två millimeter mellanrum för att undvika att den smälta plasten blockerar vingarna efteråt.

2. Trä på krympslangen och för den i position.

För krympslangen på plats över kontaktstiftet och kabelstrumpan. Kanten av krympslangen kan ligga mot eller över metallvingarna på kontaktstiftet.

3. Värm änden av krympslangen ordentligt.

Till skillnad från metoden där krympslangen ska behållas spelar det inte lika stor roll vilken sorts värmekälla som används här. Värm änden av krympslangen till dess att den bubblar och är på gränsen att fatta eld. Det kan vara en god idé att göra detta på en plats med gott om ventilation.

4. Klipp av krympslangen.

Med hjälp av en sidavbitare eller en sax klipper jag bort krympslangen och om allt gått rätt till ska det nu finnas en kon av smält kabelstrumpa som håller hårt runt kontaktstiftet. Det är viktigt att plasten har smält uniformt runt hela kabeln och verkligen stannar på plats om resultatet ska hålla i längden.

Laine_Sleeve_D9_3.jpg

Resultatet till vänster visar hur viktigt det är att få kabelstrumpan till rätt längd och stretchad ordentligt för att inte skapa ett påsigt utseende. Det är inte hela världen, men det ser samtidigt inte speciellt bra ut, och det kan även påverka hur formbart slutresultatet är när det gäller kabeldragning.

Shrink eller shrinkless? Vilken metod är bäst och vilken bör jag välja?

När det kommer till metod är det helt upp till var och en att välja vad som passar dig eller ditt bygge – det finns ingen metod som är bättre eller mer rätt än någon annan. Testa dig fram med olika färger och stilar. Lycka till!

Har du nån gång gjort egna kablar? Berätta hur det gick och dela gärna med dig av bilder och erfarenheter i kommentarsfältet!