Under de gångna två åren har Apple och Qualcomm varit inblandade i en rättslig dispyt, där Apple anklagats för att otillbörligt använt Qualcomms patenterade tekniker gällande mobila uppkopplingar. Dispyten uppstod när Apple slutade betala licenspengar för Qualcomms teknik 2017, men nu har de båda företagen grävt ned stridsyxan och skrivit på ett sexårigt licensavtal för patent.

Avtalet innefattar bland annat att Apple ska använda Qualcomms patent runt modem för 5G-uppkopplingar i mobilen. Detta får omedelbart stor effekt på branschen där Apples tidigare modempartner Intel väljer att helt lägga ned sin satsning på tekniken i mobila enheter. Apple har under lång tid uppgetts varit missnöjda med Intels framsteg med mobila 5G-modem.

Apple_A12.jpg

I uppgörelsen betalar Apple en engångssumma till Qualcomm som sannolikt ska täcka förlorade intäkter sedan Apple upphörde med betalningar för teknik relaterad till Qualcomms patent. Utöver det sexåriga avtalet ingår även en möjlig tvåårig förlängning, vilket skulle innebära att Qualcomms teknik används i Iphones fram till 2027 om Apple väljer fortsätta samarbetet.

Utöver att använda patenten har Apple även skrivit på ett separat avtal som anger att de ska köpa kretsar från Qualcomm. Avtalet beskriver inte exakt vilka kretsar detta gäller. Då Apple saknar egna modemlösningar detta sannolikt att de även kommer köpa 5G-kretsarna från Qualcomm.

En sista intressant detalj i de båda företagens avtal är att de beskriver att Qualcomms patent ska användas längre än deras kretsar kommer köpas. Detta antyder att Apple kan använda patenten för att bygga egna kretsar, vilket de redan gör för processor- och grafikdelarna i företagets processorer i A-serien. Företaget har också rekryterat expertis inom just mobil radioteknik det gångna året.

Intel-5G-modem.jpg

Från Intels sida avslutas satsningen på 5G-modem, och företaget meddelar samtidigt att man ska utvärdera resterande delar av satsningarna på tekniken för klientsidan. Detta kan komma att påverka Project Athena, Intels satsning på kretsar för bärbara datorer som integrerar allt från Thunderbolt 3 till Wifi 6 och 5G.

Om Intel avslutar all satsning på 5G för klientprodukter kommer sannolikt datorer baserade på Project Athena-plattformen integrera modem från andra tillverkare, exempelvis Qualcomm. Konkurrenten Huawei utvecklar också modem för 5G, men då moderbolaget är anklagade för spionage på amerikanska marknaden är det osannolikt att deras modem kommer användas i närtid.

Intel meddelar samtidigt att beslutet inte innebär att de helt upphör med att tillhandahålla mobila modem till kunder. Företagets 4G/LTE-modem används i ett flertal mobila produkter, där just Apple fortsatt är företagets största kund.

Läs mer om 5G: