Månader av rykten om Sonys nästa generations spelkonsol blev till slut något mer konkreta, då ingen mindre än Sonys systemarkitekt Mark Cerny lyfte på locket om information runt uppföljaren till Playstation 4. I en intervju med Wired gav han en första inblick om specifikationerna, vilka även styrktes av ingen mindre än AMD:s egen VD Lisa Su på Twitter.

Sony bekräftar hårdvara för Playstation 5

I enlighet med tidigare uppgifter bygger nästa generations Playstation på AMD:s kommande processorarkitektur Zen 2 och grafikarkitekturen Navi – med stöd för ray tracing. Tillverkningen ska ske på tillverkningstekniken 7 nanometer, vilket gör det möjligt att klämma in mer prestanda än i dagens spelkonsoler från Sony utan att strömförbrukning och värmeutveckling skenar.

Förutom kraftfullare hårdvara från AMD ska nästa Playstation få snabbare lagring, som i bandbredd mätt ska vara snabbare än någon SSD på PC-marknaden idag. Som exempel lyftes det fram att laddningstiderna i Marvel's Spider-Man är omkring 15 gånger snabbare, under en sekund vid scenbyte, med en tidig version av den nya spelkonsolen jämfört med Playstation 4 (Pro).

Intervjun gav kanske fler frågor än den besvarade. Efter en helkväll av nörderier på digitala kommunikationskanaler går Jacob och Andreas från chatt till videoform och delar med sig av sina spekulationer. Håller du med? Är vi helt ute och cyklar, sitter du på några egna kvalificerade gissningar? Diskutera!