Medan AMD hade en förhållandevis stark position på processormarknaden för konsumenter kring millennieskiftet saknade dock företaget en produktfamilj som kunde tävla i det lukrativa serversegmentet. Visserligen introducerades processorserien Athlon MP år 2001, men utöver vissa begränsade fall var det fortfarande Intels Xeon-familj som dominerade x86-marknaden för servrar.

Lösningen på problemet stavades arkitekturen K8 med kodnamnet "Sledgehammer". Arkitekturen avtäcktes 1999 och skulle bana väg för AMD att äntra servermarknaden på riktigt som en konkurrent till Intels Xeon samt inte minst de kommande 64-bitars processorerna i Itanium-familjen.

Där Intel satsade på instruktionsuppsättningen IA-64 för sina Itanium-processorer, med emulering för att exekvera x86-baserad kod, valde AMD en helt annan väg. För arkitekturen K8 byggde företaget vidare på instruktionsuppsättningen x86 men skapade en förlängning de kallade AMD64 för att kunna köra 64-bitars kod. Detta skulle visa sig vara en väldigt lyckosam satsning, då AMD64, eller x86-64, skulle komma att bli standarden för 64-bitars processorer de följande åren.

19-103-422-01.JPG

Efter ett antal förseningar lanserades till slut arkitekturen K8 och processorfamiljen Opteron i april år 2003. Vid lanseringen rörde det sig om enkärniga modeller, med klockfrekvenser upp till 1,8 GHz, menade att sitta i system med dubbla processorer. Utbudet breddades de kommande månaderna med högre klockade varianter som kunde ta plats i singel- samt multiprocessorsystem.

Opteron-processorerna och arkitekturen K8 visade sig stå starka mot konkurrenten Intels Xeon, där de sistnämnda baserades på Netburst-arkitekturen vid den tiden. AMD:s nykomlingar skalade bland annat bättre över flera processorer tack vare den mer moderna kommunikationsbussen Hypertransport samtidigt som kritiska faktorer som minneslatenser kunde hållas lägre via en integrerad minneskontroller.

En annan aspekt som gjorde Opteron särskilt populär var faktumet att det rörde sig om en 64-bitars processor som fortfarande kunde exekvera 32-bitars x86-kod i full hastighet. Detta var som tidigare nämnt inte möjligt med Intels Itanium-familj, där denna istället var tvungen att emulera x86-instruktioner med kraftigt reducerad prestanda – något som gjorde den mindre lämpad för företag som fortfarande använde sådan mjukvara.

AMD:s Opteron-familj skulle de följande åren bli ett allt vanligare inslag på servermarknaden, där företaget uppnådde en marknadsandel på närmare 25 procent. Tillväxten stannade sedan av i samband med att Intel lanserade Xeon-processorer med arkitekturen Nehalem. Döden för Opteron skedde i samband med övergången till Bulldozer-arkitekturen, vilken inte mottogs väl av marknaden.

Ägde du en Opteron-processor under dess livstid, eller använder du kanske en än idag? Dela med dig av dina erfarenheter och minnen i kommentarstråden!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida