Året var 2006 då AMD förvärvade grafiktillverkaren ATI, vilken grundades 1985. AMD å sin sida har varit aktiva betydligt längre än så, ända sedan 1969 då bolaget grundades i soliga Kalifornien. Inledningsvis tillverkade bolaget enklare kretsar och minnen, för att sedermera bli en av världens ledande halvledartillverkare.

Inom kort fyller bolaget 50 år, och inför detta verkar AMD-exklusiva Sapphire förbereda en specialvariant av bolagets Radeon RX 590 Nitro+. Eteknix hittade uppgifterna via en portugisisk återförsäljare, där Sapphires gyllene kort blottades. Kort därefter togs produktsidan bort.

sapphire golden 1.jpg
sapphire golden2.jpg

Prestandamässigt är kortet identiskt med sina ordinarie blå och svarta syskon, med en turbofrekvens på 1 560 MHz, samtidigt som kylaren med fyra värmeledningsrör och två 95 mm-fläktar är densamma. Den enda skillnaden är således den gyllene färgen på höljet, samt ett 25 euro högre pris.

AMD har sin 50-årsdag den 1 maj 2019, vilket innebär att kortet sannolikt åter dyker upp på butikssidor i samband med detta. Priset angavs till 299 euro på produktsidan, vilket motsvarar omkring 3 100 kronor.

Är du sugen på ett gyllene RX 590, eller sparar du hellre 250 kronor för ett blått med samma prestanda? Diskutera i kommentarsfältet!