Spelmöss är en marknad som verkligen har exploderat under de senaste tio åren, vilket i sin tur har bidragit till enorm utveckling inom området. Med fler och fler bolag i röran blir det svårare att sticka ut från mängden och där har bland annat sensorupplösning fått stå i centrum – på gott och ont.

Den vanligaste termen som används för att förklara känsligheten är DPI (Dots Per inch), vilken egentligen härstammar från skrivare. Den korrekta termen för möss är CPI (Counts Per Inch) som kan nå nivåer runtom 16 000 CPI, men det säger egentligen inte mycket om prestandan från sensorn.

MX518_legendary-23.jpg

Sensorer i spelmöss är i stora drag lågupplösta videokameror med otroligt hög bildfrekvens. Varje gång musen förflyttas tar sensor tusentals bild på underlaget och jämför varje bild för att att sedan räkna ut hur musen har flyttats. Optiska sensorer brukar kännetecknas med ett rött ljus undertill, men det är bara till för att belysa underlaget för mer korrekt avläsning.

CPI innebär alltså sensorns upplösning, som i sin tur påverkar muspekarens känslighet i operativsystemet. Ytterligare faktorer som spelar roll är skärmens upplösning där till exempel 400 CPI på en 1 920 × 1080-skärm inte kräver lika mycket fysisk rörelse som en med 2 560 × 1 440-panel.

En av säljpunkterna för dagens spelmöss är sensorer med 12 000 CPI eller 16 000 CPI, men det förklaras aldrig varför det skulle vara bra. I ärlighetens namn är en sådan hög upplösning så gott som onödig utan en skärmupplösning som kan matcha den. Istället kan det dras med negativa effekter som förlust vid avläsning.

CPI_Interpolering.jpg

Vissa tillverkare kan ibland även öka sensorupplösningen över vad som är specificerat från utvecklarna. Det görs med att interpolera fram högre upplösning genom att "halvera" pixlarna i sensorn, vilket höjer signalbruset och gör det svårare att läsa av korrekt.

Förutom det måste MCU:n (Microcontroller Unit) beräkna varje interpolering i realtid eftersom det sker på mjukvarunivå. För kraftigare modeller är det inte något större problem, men en processor med lägre prestanda kan dras med högre latenser då den helt enkelt inte hinner med.

Med det sagt kan högre CPI-nivåer innebära högre prestanda på sensorer, men det är verkligen inte en självklarhet. Majoriteten av tillverkarna köper in sensorer från Pixart, men vill gärna lägga in sin egen firmware och mjukvara i hopp om att förbättra sensorn ställt mot konkurrenterna. Där kan det ofta ske stora skillnader som ibland kan innebära sämre prestanda.

CPI_LGS.JPG

Sammanfattningsvis så rekommenderar undertecknad att inte stirra blint på högsta möjliga CPI-värde, för det avslöjar inte prestandan hos sensorn. Dessvärre är det svårt att se eventuella brister i sensorerna på förhand, men modeller som Pixart PMW 3360 håller vanligtvis en väldigt hög nivå oavsett tillverkare. Likaså är Logitechs möss med sensorn Hero ett bra val.

Istället att leta runt efter högsta möjliga CPI-värde, lägg fokus på formen eller eventuell funktionalitet som önskas vid köp av ny mus.