Lanseringen av AMD:s processorserie Ryzen 3000 närmar sig och nyligen bekräftade bolaget att denna sker under årets tredje kvartal. Processorerna blir de första konsumentinriktade modellerna med den uppdaterade arkitekturen Zen 2 och en chiplet-design, som innebär att processorkärnorna och I/O-delen är separerade och därtill tillverkade på olika tillverkningstekniker.

För kärnorna gäller TSMC:s 7 nanometer och fler än åtta kärnor kan bli aktuellt, enligt databaser och antydningar från AMD. Bakåtkompatibilitet med 400-seriens styrkretsar har garanterats från AMD:s sida, men i samband med lanseringen ska också den nya styrkretsen X570 släppas. Nu hittar två moderkort från MSI ut på webben, som båda är utrustade med den kommande styrkretsen.

msi-mpg-x570-gaming-pro-carbon-wifi.jpg

MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon. Bildkälla: Videocardz

msi-mpg-x570-gaming-plus.jpg

MSI MPG X570 Gaming Plus. Bildkälla: Videocardz

Konkret handlar det om MPG X570 Gaming Plus och MPG X570 Gaming Pro Carbon, som blir del av bolagets mellanklasserie MPG. Den mest iögonfallande detaljen för de kommande produkterna är den fläkt som huserar på styrkretsens kylfläns, en komponent som oftast kyls passivt på moderna moderkort.

I dagsläget är mycket lite känt om X570, men enligt tidigare uppgifter är den designad av AMD istället för samarbetspartnern Asmedia. Ryzen 3000-serien levereras bland annat med stöd för PCI Express 4.0, och den mer kapabla X570-kretsen sägs kunna få en strömförbrukning uppåt 15 watt. Detta är omkring en dubblering jämfört med X470, vilket kan förklara den fläskiga kylningen som syns på MSI:s moderkort.

Specifikationerna för MPG X570 Gaming Plus och MPG X570 Gaming Pro Carbon är okända, men bilderna visar bland annat att duon levereras med dubbla PCI Express x16-anslutningar, sällskapade av rejäl passiv kylning för spänningsregulatorerna. När moderkorten landar på marknaden och till vilket pris återstår att se, vilket även gäller de tillhörande Ryzen-processorerna.

Läs mer om Ryzen 3000 och X570:

Källa: Videocardz