Medan den krympta moderkortsformfaktorn Mini ITX introducerades något år efter millenieskiftet skulle det komma att dröja innan prestandajagande datorentusiaster omfamnade konceptet. Detta berodde på ett klassiskt moment 22, där moderkortstillverkarna inte såg någon större marknad sett till bristen på chassin för formfaktorn medan chassimakarna inte ville tillverka kompakta modeller när det inte fanns några spännande moderkort att tillgå.

Lyckligtvis fanns det aktörer som valde att driva på utvecklingen av chassin mot mindre formfaktorer. En av dessa var Silverstone som fick ett förhållandevis stort genomslag med sin Sugo-serie, vilken erbjöd ett flertal modeller med litet fotavtryck som ändå rymde förhållandevis kraftfulla komponenter.

Merparten av entusiasterna var dock inte beredda att ta steget till en plattform som erbjöd betydligt sämre expansionsmöjligheter än det typiska miditowerchassit, och inte minst när det kom till lagringsplatser och ventilation. Det som efterfrågades var istället någon form av hybrid som kunde utnyttja den mindre formfaktorn Mini ITX utan att för den delen tumma alltför mycket på utrymmet för övriga komponenter.

Prodigy03.jpg
Prodigy10.jpg

Svaret på detta kom våren år 2012 från ett ganska oväntat håll. Det var nämligen då den förhållandevis okända chassitillverkaren Bitfenix släppte sitt chassi Prodigy – en Mini ITX-modell som utformats efter den tidens entusiasters behov.

Där merparten av chassimodellerna som utformats för formfaktorn Mini ITX strävade efter att krympa storleken så mycket som möjligt tog Bitfenix en annan väg genom att utforma Prodigy efter goda expansionsmöjligheter och därmed låta chassit växa till sig lite mer än vanligt.

Prodigy07.jpg
Prodigy17.jpg

Resultatet blev en modell som storleksmässigt rörde sig mellan ett traditionellt miditower och krympta SFF-lösningar. Den större lådvolymen medförde att företaget kunde erbjuda gott om utrymme för användare som migrerade från större chassimodeller. Däribland fanns det hela fem platser för 3,5-tums hårddiskar och monteringspunkt för en optisk enhet.

Vidare svalde chassit långa grafikkort och stora radiatorer, där det sistnämnda var särskilt intressant då slutna vattenkylare verkligen hade börjat ta fart på marknaden vid den tiden. Därtill var modellen anpassad efter standardstora ATX-nätaggregat, vilket ytterligare underlättade för den som önskade att lyfta över komponenter från ett tidigare bygge.

Läs SweClockers recension av Bitfenix Prodigy

När Prodigy passerade SweClockers testlabb prisades modellen för sitt rymliga och lättarbetade inre ihop med en imponerande prislapp på endast 695 kronor. Bland nackdelarna nämndes plastiga hårddiskvaggor samt en storlek som kunde avskräcka de på jakt efter ett riktigt kompakt bygge. Allt som allt vägde dock fördelarna över, vilket resulterade i att den fick utmärkelsen "Utmärkt produkt".

Bitfenix gick senare vidare genom att släppa modellen Phenom som baserades på samma stomme som Prodigy fast med ett mer kompakt yttre. Andra aktörer som hängde på konceptet var Fractal Design och Corsair som släppte de populära modellerna Node 304 respektive Obsidian 250D.

Har du någonsin ägt ett Bitfenix Prodigy, eller använder du till och med ett idag? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida