Teknikstund: Välj rätt bildskärmskabel för Displayport och HDMI

Tack vare certifiering kan du välja rätt Displayport- och HDMI-kabel som fungerar med den bildsignal du tänkt köra. SweClockers guidar till vad som gäller när du väljer bildskärmskabel.

Inledning

Att köpa en bildskärmskabel kan vara lättare sagt än gjort. Rakt på sak: Välj en Displayport-kabel som är DP8K-certifierad. Då är den konstruerad på rätt sätt och ska orka med maximal HBR3-bandbredd enligt Displayport 1.3 och 1.4. För HDMI väljer du en kabel certifierad för Premium High Speed. Då kan du verifiera kabelns äkthet via QR-kod. Den kabeln klarar då maximalt 18 Gbps-bandbredd och är skärmad för interferens mot trådlös kommunikation.

DP_hex_smal.png
DP8K_svart.png

Så långt är allting väl. Med DP8K och Premium High Speed i åtanke gör du rätt val. Problemet är att butiker och tillverkare sällan talar exakt rätt språk eller ger rätt information. Dessutom är det långt ifrån alla produkter som är certifierade. För DP8K är det rent av en närmast sällsynt certifiering som få tillverkare talar om.

Allt detta blir tydligare ju längre kabel du vill använda. Certifieringarna ställer krav och det är inte säkert tillverkarna kan leva upp till de kraven när kabelns längd ökar. Fast du kanske inte behöver den bandbredd som en certifierad kabel ska säkra? Då finns fler alternativ.

Detta gör en bildskärmskabel

Kabelns uppgift är att överföra signalen intakt. Så länge kabeln orkar med detta kommer bild och funktioner som ljud, HDR och allting annat också att fungera. Detta eftersom kabelns enda uppgift är att säkra signalförbindelsen. Resten av funktionerna är upp till kretsarna i vardera änden av kabeln.

HDMI_hex_smal.png
HDMI_QR_Holo.jpg

Därför är det också viktigt att komma ihåg att alla funktioner du normalt förknippar med olika versioner, som ARC-returljud i HDMI 1.4 och Adaptive Sync med Displayport 1.2, inte har med kabeln att göra.

Det finns inte versionsnummer på kablarna utan allt handlar om en intakt signal hela vägen. Med det skrivet finns det förstås kablar som inverkar på specifika funktioner. Men då handlar det om kablar som är felkonstruerad och inte följer den grundläggande specifikationen från första början.

Fungerar eller fungerar inte

Talar vi om bättre och sämre kablar är den sämre kabeln den som inte orkar med den bandbredd du önskar, utan endast ger bild när du sänker bandbredden genom att sänka upplösning och uppdateringsfrekvens. Den bättre kabeln är den som orkar med hela bandbredden. Den sämre kabeln misslyckas.

Så länge bildsignalen är intakt kommer olika Displayport- eller HDMI-kablar ge exakt samma bild. Bildens kvalitet kan inte variera. Det blir helt enkelt rätt eller fel. Blir det fel är det vanligaste resultatet att det inte blir någon bild alls eller en bild med väldigt tydliga störningar.

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

15

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

47

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

21

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

81

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

35

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

65

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

144

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

60

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer