SweClockers sammanfattar AMD X570 och sockel AM4 för Ryzen 3000-serien

Tillsammans med Ryzen 3000-serien processorer släpps en helt ny styrkrets, fullspäckad med snabba anslutningar. SweClockers sammanfattar nyheterna och vad de innebär för dig.

Invigningen av Computex 2019 blev språngbrädan för AMD:s Ryzen 3000-serie, vilken fick ingående information för specifika modeller – däribland flaggskeppet Ryzen 9 3900X med 12 kärnor. Löftet för den nya generationen är klassledande energieffektivitet och högre prestanda tack vare arkitektoniska förändringar i Zen 2 samt TSMC:s senaste 7-nanometersteknik.

Läs mer om kompatibla moderkort för Ryzen 3000 i forumet

De nya processorerna har sällskap av en uppdaterad plattform, samtidigt som hela den nya Ryzen-serien är bakåtkompatibel med samtliga moderkort baserade på styrkretsar i 400-serien – förutsatt att användaren uppdaterar BIOS/UEFI hos dessa. Flera moderkortstillverkare släpper dessutom BIOS/UEFI-uppdateringar för äldre modeller med styrkretsarna X370 och B350.

Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-005.jpg
Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-006.jpg
Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-007.jpg
Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-008.jpg
Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-015.jpg
Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-016.jpg
Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-013.jpg
Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-017.jpg

Sett till själva plattformen handlar det fortsatt om samma fysiska AM4-sockel som tidigare, där den helt nya styrkretsen X570 kombinerat med Ryzen 3000-seriens processorer står för nyheterna. Det stora paradnumret är PCI Express 4.0, som AMD är först att ta till konsumentmarknaden.

Övergången från PCI Express 3.0 till 4.0 innebär en dubblering i bandbredd per kanal, från 1 GB/s till 2 GB/s, vilket innebär en teoretisk bandbredd på upp till 32 GB/s för en PCI Express x16-anslutning. För SSD-enheter som ansluts via M.2 NVME med fyra kanaler kliver den maximala teoretiska bandbredden upp till hela 8 GB/s.

Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-010.jpg
Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-011.jpg

Den nya Ryzen 3000-serien har likt tidigare 24 PCI Express-kanaler integrerade, varav 4 är reserverade kommunikation med styrkretsen X570. Det här innebär att det finns 16 stycken kanaler för den översta PCI Express-anslutningen, medan resterande kan användas för lagring i olika konfigurationer.

Styrkretsen X570 har totalt 20 PCI Express 4.0-kanaler, varav moderkortstillverkarna kan använda 16 stycken för olika ändamål. Av dessa är 8 alltid PCI Express, medan 8 kanaler kan omvandlas till exempelvis fler SATA 6,0 Gbps eller för att använda fler M.2-anslutningar på moderkortet. Det är även möjligt att använda dessa för tredjepartskretsar, för att exempelvis lägga till ytterligare funktionalitet.

Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-012.jpg

Den andra stora nyheten för plattformen är att AMD tar steget över till USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) och det med besked. Processorn har 4 stycken integrerade och i styrkretsen sitter 8 stycken. Sett till åldrande USB 2.0 (480 Mbps) finns endast 4 och dessa sitter i styrkretsen.

Nämnvärt är att stödet för PCI Express 4.0 är villkorat kombinationen X570 och processor ur Ryzen 3000-serien. När de nya processorerna används i ett äldre moderkort har AMD valt att klippa stödet, vilket går tvärtemot tidigare uppgifter och officiell information från partnertillverkare.

Detsamma gäller delvis åt andra hållet. En Ryzen 2000-processor kan användas med ett X570-moderkort, men då stryps länken mellan processor och styrkrets till PCI Express 3.0. Det här innebär i praktiken att den kommunikationen i vissa fall kan bli en flaskhals för snabba SSD-enheter, som ansluts via PCI Express 4.0 på styrkretsen.

Något som fått stor uppmärksamhet är att så gott som alla moderkort levereras med en fläkt på styrkretsen. Enligt AMD är styrkretsen X570 precis på gränsen för att kräva en fläkt och i många fall skulle den inte ens behövas. Att den finns är att säkra upp för värsta scenarion, där exempelvis ett flertal snabba SSD-enheter i ett sämre ventilerat chassi i en varm omgivning kan bli för varmt.

► Läs allt från #computex-2019

AMD har aktivt valt att utelämna många tekniska detaljer om den nya plattformen. Däremot öppnar de dörren på glänt och berättar att det tillkommer nya funktioner och reglage vid överklockning, där mycket ska vara baserat på feedback de fått av entusiaster sedan lanseringen av första generationens Ryzen.

Lanseringen av AMD Ryzen 3000-serien äger rum den 7 juli, då processorerna även ska hitta ut i butik. AMD har i skrivande stund inte bestämt om försäljningen av X570-moderkort ska dra igång innan eller om även dessa dyker upp i handeln först den 7 juli.

Läs mer om AMD:s Ryzen 3000-serie på Computex:

Läs mer om AMD:s X570-moderkort:

Skicka en rättelse
98

Sony lanserar WH-1000XM4 – fjärde generationens brusreducerande hörlurar

Förbättrad brusreducering, finpolerad komfort och koppling till flera enheter samtidigt står på menyn hos Sonys senaste lurar. Läs mer

9

En studie i felaktiga beslut vid datorbygge och videoproduktion

Äventyret med Ben Eaters datorbyggsats har nått sitt bittra slut. Häng med på den rafflande uppföljningen. Läs mer

69

Förhandsvisning av Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Den 21 augusti lanserar Samsung uppdaterade produkter i fyra serier – vi har varit på förhandsvisning.  Läs mer

49

Utvecklingsexemplar av AMD Ryzen "Vermeer" med 16-kärnor når 4,9 GHz

En tidig modell av den kommande topprocessorn vrider återigen upp turbofrekvensen, vilket antyder att AMD siktar på 5 GHz-gränsen. Läs mer

132

Krönika: Amazons påverkan på den svenska marknaden

I ett par år har rykten om Amazons intåg i Sverige cirkulerat. Vår chefredaktör Anton spekulerar i konsekvenserna. Läs mer

26

Fredagspanelen 198: Hårdvaruhösten, Amazon till Sverige och ARM-affären

Semestern är över och Fredagspanelen återvänder till rutan med snack om sommarens hårdvarunyheter och inte minst höstens stora lanseringar. Läs mer

54

Intel: "Mobila Comet Lake-H mycket snabbare än AMD Renoir i verkliga tester"

Core i7-10750H är upp till 37 procent snabbare än AMD Ryzen 7 4800H menar Intel, när de visar ett smakprov på "verkliga tester". Läs mer

19

Ett tjugotal Intel "Alder Lake"-konfigurationer skymtas

Den 12:e generationens Intel Core-processorer bjuder in segmenteringsfest när små och stora kärnor kombineras. Läs mer

31

Project Xcloud över Apple App Store skjuts på framtiden

Lanseringen av IOS-versionen av Project Xcloud bromsas då spelströmningstjänsten sägs strida mot Apple Stores villkor. Läs mer

24

Senaste Windows Insider Preview stödjer Android-appar

Förutom emulering av mobilapplikationer förenklas även Windows 10:s hantering av DNS-servrar. Läs mer

96

Microsoft Edge kommer inte gå att avinstallera

Den nya Chromium-baserade versionen av Edge klamrar sig fast i Windows 10 – vare sig du vill eller inte. Läs mer

48

Amazons svenska logistik utgår från Eskilstuna

E-handelsjättens europeiska logistikpartner Kuehne Nagel bekräftar att Eskilstuna logistikpark blir knutpunkten. Läs mer