Prisvärda SSD-enheter är i ropet. Efter att ha legat stadigt på liknande nivåer under lång tid är de på väg nedåt, något som accelererats av nya innovationer på tillverkningssidan. Nästa stora teknikkliv som syftar till ytterligare pressade priser är NAND-minne av typen Quad-Level Cell (QLC).

QLC med SLC-cache – tekniken bakom prisvärd lagring i Intel SSD 660p

I korthet innebär QLC att varje minnescell kan lagra ytterligare en bit data jämfört mot idag mycket vanliga TLC, vilket möjliggör för mer rymliga kretsar till samma pris som tidigare. En av aktörerna som storsatsar på tekniken är Intel som firar sin senaste konsumentinriktade modell SSD 660p med en tävling på SweClockers.

Tävlingsvinster

#

Vinst

Värde

1

Intel SSD 660p Series 2 TB

2

Intel SSD 660p Series 1 TB

3

Intel SSD 660p Series 512 GB

På prispallen finns inget mindre än tre SSD-enheter i serien. Den som kommer på första plats kammar hem den rymligaste på 2 TB, medan nummer två och tre får 1 TB respektive 512 GB lagring. I samtliga fall följer de den etablerade formfaktorn M.2 2280 med stöd för lika etablerade gränssnittet PCI Express 3.0 x4.

Sett till hastigheter är toppmodellen specificerad till upp till 1 800 MB/s vid både sekventiell skrivning och läsning, medan slumpmässig hantering av data i båda fall anges till 220 000 IOPS. Allt du behöver göra för att vinna är att besvara tre korta frågor om Intel SSD 660p och en utslagsfråga. Lycka till!

Tävlingen pågår till och med den 8 juli. Vinnarna utses av en jury och kontaktas via forumets interna system för privata meddelanden (PM).