Sedan SweClockers slog upp portarna i december år 1999 har över 300 000 medlemmar registrerat sig och i forumet diskuteras allt från kommande hårdvara och överklockning, till speltips och funderingar kring datorbyggen. Bland medlemmarna finns de som producerar matiga guider och presenterar bildgallerier, medan många andra diskuterar nyheter och tester av färska produkter.

Vissa medlemmar skriver foruminlägg på löpande band och till den kategorin hör "mrqaffe", som i dagsläget har författat över 50 500 inlägg. Detta kan jämföras med de sju böckerna om Harry Potter som tillsammans innehåller omkring 1,1 miljoner ord, vilket motsvarar 50 500 inlägg med en genomsnittlig längd på 20 ord.

SweClockers har växlat några ord med rekordmedlemmen Alf "mrqaffe" Sjöblom, som är 51 år och bor ett längre stenkast från Vänerns södra strand. Elektronik och teknik i alla former är en stor hobby, men även cykling är en aktivitet som utövas för nöjes skull och för att pendla till jobbet.

En annan utomhusförlagd syssla är att campa med hängmatta. Väl framför datorn är spelande inte vanligt förekommande, men på mobiltelefonen rullar däremot spelet Turf flitigt. Spelet påminner om orientering och går ut på att besöka fysiska platser för att erövra zoner. Till semestern ska de tre aktiviteterna kombineras.

– Nu på semestern blir det Turf-spelande och jag har planerat att ta några nya zoner som jag inte besökt tidigare, och då de är en bit bort så blir det cykling på vägen dit. Jag har också köpt lite nya delar till hängmattesystemet, som ska provas ute i bushen i stället för hemma i trädgården.

Fem snabba frågor:

  1. Tangentbordet ska vara...

    – Tyst, bakgrundsbelyst, ha normallayout och storlek. Gillar faktiskt tryck-känslan bäst i riktigt bra membrantangentborden, såsom Keytronik Ergoforce. En lågprofilversion med bakgrundsbelysta tangenter på det, så vore man hemma!

  2. Minröj eller Harpan?

    – Turf

  3. Det bästa operativsystemet genom tiderna är...

    – Operativsystem? När det finns C64 BASIC...

  4. Cleartype! Ja eller Nej?

    – Ja.

  5. Första datorn?

    – Första egna datorn var en Commodore 64.

SweClockers har snart 20 år på nacken och "mrqaffe" har varit medlem sedan 2009, vilket innebär tioårsjubileum. Konkret innebär det ett genomsnitt på drygt 13 författade foruminlägg, varje dag sedan registreringen. Hur många inlägg som faktiskt skrivs varierar från dag till dag och har även förändrats över tid.

– Jag gillar att försöka hjälpa folk både på jobbet och i forumet och det är en stor anledning till att jag har varit flitig att skriva inlägg. Även det faktum att jag var arbetslös i samband med att Saab stängde gjorde att jag hade mycket tid över.

Idag jobbar "mrqaffe" för kommunen och har breda arbetsuppgifter på agendan. Primärt handlar det om administration inom miljö- och byggfrågor, men digitalisering är en av många uppgifter som medborgare, myndigheter och andra verksamheter senare får ta del av. För tillfället ska ett nytt system för ärendehantering sjösättas, där den stora utmaningen är att hjälpa användarna att förstå mjukvaran.

Många medlemmar registrerar sig på SweClockers när det är dags att bygga den första egna datorn. Det gedigna teknikintresset som "mrqaffe" har, har resulterat i medlemskap på flera tekniksajter, men den exakta anledningen till SweClockers-registreringen minns han inte.

Besöken på sajten sker ofta när "mrqaffe" behöver vila hjärnan en stund och webbplatsen brukar alltid vara igång i någon flik i webbläsaren. SweClockers-surfande görs också för nöjes skull och foruminlägg kan knåpas ihop vilken tid som helst på dygnet, eller helt utebli vissa dagar.

– Ser jag nån intressant eller urdålig rubrik så brukar jag kika in i tråden. Jag är mest aktiv i trådar som handlar om hjälp av nån sort och är sällan inne i trådar som är mer ”tyckande”.

SweClockers tackar för intervjun och den stora medverkan i forumet. Lycka till med Turf-spelandet i sommar och på återseende om ytterligare tio år, när milstolpen 100 000 foruminlägg passerats!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida