Nyligen lanserade AMD arkitekturen Zen 2, som bolaget arbetat aktivt på sedan 2015. Prestandan skruvades upp rejält tack var fler instruktioner per klockcykel (IPC) samt högre frekvenser möjliggjorda av TSMC:s 7-nanometersteknik. Därutöver nyttjades en decentraliserad design där flera kretsar med olika tillvekningstekniker samarbetar via ett substrat, en så kallad chiplet-design.

Som är brukligt vid större lanseringar gick det dock inte helt felfritt. Även om helhetsintrycket är positivt rapporteras det bland annat om BIOS som inte minns inställningar, blåskärmar vid grafikintensiva laster, ovanligt hög processorspänning eller fel startspänning till minneskretsarna.

AMD-X570-X470-X370.jpg

Vi har samlat några intryck från forumet, med tips och vägar kring diverse problem. Nämnvärt är att detta bara är ett axplock från forumet, medlemmarna sitter just i detta nu och finslipar på lösningar samt olika optimeringar.

Låg minnesspänning vid uppstart

Först ut är medlemmen @tellus82 som rapporterar att många moderkort från Asus kommer med för låg spänning på 1,2 V för minnet, något även Jonas från redaktionen erfarit. En workaround från @the squonk är att sätta en högre startspänning i BIOS.

Inställningen går dock inte alltid att ändra, något som är fallet med bland annat Asus ROG Strix B450-I, som därutöver saknar musstöd i BIOS. I dessa fall får frekvenser och timings sättas på en sådan nivå att datorn går att starta utan högre startspänning till minnet. XMP kan också vara en god idé att stänga av vid för låg startspänning, då det laddar standardlatenser och frekvenser. Detta gäller till synes primärt moderkort med äldre styrkretsar ur 300- och 400-serierna.

2017 AMD at CES - Ryzen-page-008.jpg

Uppdaterat chipset och BIOS

Två andra bekymmer som dykt upp är att moderkort inte minns inställningar eller helt enkelt inte verkställer dem. För att undvika detta i så stor utsträckning bör både BIOS och chipset-drivrutiner vara uppdaterade, något som dessutom ger stöd för nya funktioner såsom Collaborative Power Performance Control 2 (CPPC2) för äldre moderkort.

Medlemmen @kniven konstaterar även att ett uppdaterat chipset installerar AMD:s egna energiplaner, som kan slås på i Windows och rekommenderas av AMD för Ryzen 3000-serien. Dyker de inte upp vet @ToddTheOdd var installationsfilerna finns. Energiplanen tillsammans med CPPC2 gör att processorns frekvens kan justeras i tajtare intervall om 1 ms för högre prestanda.

Märkliga spänningsavläsningar från processorn

Flera medlemmar reagerar även på hög spänning vid både vila och belastning. @milk^ rapporterar via Robert Hallock från AMD att avläsningsmjukvaror kan påverka vilospänningen, då många mjukvaror får processorn att vakna och därmed höja spänningen för att kunna köra en boostfrekvens. Fallet gäller särskilt om AMD:s egna energiplaner med kortare boost-intervall används.

Välrenommerade CPU-Z kan dock läsa av spänningen vid vila korrekt, medan andra program kan göra att processorn aldrig går ned i vila. När det gäller det ännu mer strömsnåla sovläget är det dock enbart mjukvaran Ryzen Master som kan läsa av spänningen korrekt hittills. Andra mjukvaror rapporterar istället spänningen innan kärnan gick ned i sovläge.

Höga spänningar vid belastning är å sin sida inget märkligt enligt Hallock, utan uppemot 1,5 V är fullt normalt under kortare stunder via AMD:s Precision Boost som klockar upp processorn om tillfälle ges. För att ta processorn ännu högre frekvensmässigt råder det delade meningar i forumet om huruvida Precision Boost Overdrive (PBO), manuell överklockning eller en blandning bör användas.

Win_bsod.png

Trasiga spel och blåskärmar

Slutligen finns vissa problem vid spelande, såsom sporadiska blåskärmar eller att Destiny 2 inte fungerar alls för tillfället, även om en lösning verkar vara på gång för sistnämnda via nytt BIOS enligt @anders190.

Blåskärmarna ser ut att främst drabba Nvidia-kort parade med processorer ur Ryzen 3000-serien, men det finns också rapporter från AMD-ägare om samma fel. Något som löst problemen för vissa är att ställa om PCI Express-porten till äldre PCI Express 3.0.

Har du fått hem en Ryzen 3000 ännu? Har du några bra problemlösningar att dela med dig av, eller kanske finjusteringar för att pressa upp klockfrekvenserna?

Matnyttiga trådar kring Ryzen 3000-serien