Trådlöst – som om det vore 1984

Speltitlar som kräver full precision och låg inmatningslatens har tidigare alltid spelats med trådade pekdon och tangentbord. Detta med all rätt, eftersom trådlösa produkter inte har haft prestandan eller stabiliteten som efterfrågas.

Den första trådlösa musen tillverkades av Logitech år 1984 för Xerox datorsystem Metaphor. Designmässigt är det en fyrkantig skapelse med stora fyrkantiga knappar som helt saknar rullhjul och sidoknappar, som båda nästintill är krav idag. Trådlös kommunikation gjordes över infraröd strålning (IR) och fri sikt till mottagaren behövdes således.

Logitech_Metaphor.jpg

På den tiden var det en ny och häftig teknik som var tillräcklig så länge som vanligt kontorsarbete stod på menyn, men i dagens läge är det inte riktigt användbart. Lyckligtvis gick utvecklingen vidare och hamnade till slut på radiofrekvenser (RF) i form av Wifi och Bluetooth.

Båda teknikerna jobbar inom samma frekvensomfång men är i grunden anpassade för olika tillämpningsområden. Även om båda är baserade på IEEE 802-protokollet är det stora skillnader på hur dessa implementeras i dagens trådlösa möss.

Tidiga exemplar av trådlösa pekdon som utrustades med RF-kommunikation använde relativt låga frekvenser på 27 MHz, där tekniken drogs med begränsad räckvidd och höga latenser. Ytterligare nackdelar ställt mot moderna tekniker är en mindre stabil koppling som dessutom är mer mottaglig för yttre störningar.

Logitech_Lightspeed2-2.jpg

Som tidigare nämnt används Bluetooth eller Wifi via 2,4 GHz-bandet för dagens trådlösa produkter, där den förstnämnda ofta hamnar bland kontorsprodukter där enkelheten kommer före prestandan. Om enheten ska användas för spel håller Bluetooth inte riktigt måttet kring låga latenser och hög uppdateringsfrekvens.

Eftersom trådlösa produkter över Wifi är det mest intressanta för spelande, går redaktionen igenom hur det fungerar på nästa sida.