Idag används beteckningen PC mestadels för att skilja mellan vilka plattformar ett spel eller en specifik mjukvara ska göras tillgänglig för, men en gång i tiden fanns det ingen enhetlig datorplattform dit konsumenter kunde vända sig. Datormarknaden var något av en vilda västern med olika processorer, operativsystem och tillhörande massiva manualer.

Men så hände något den 12 augusti 1981. IBM lanserade en ny dator som var riktad mot enskilda användare med en, för sin tid, relativt beskedlig prislapp på 2 880 USD. Modellen kallades IBM PC 5150 där bokstäverna PC stod för Personal Computer, en dator för den enskilde medborgaren helt enkelt.

Intel-8086.jpg

Intel 8086, en förbättrad men kompatibel variant av 8088.

Datorns hästkrafter levererades av en Intel 8088, en processor som namnet till trots faktiskt introducerade instruktionsuppsättningen x86 som ligger till grund för majoriteten av processorutbudet än idag. Processorn backades av 16 eller 64 kB primärminne och två enkelsidiga 5,25-tums diskettstationer med 160 kB lagringskapacitet.

pcdos4.jpg

Operativsystemet PC-DOS levererades av Microsoft, ett företag som skulle bli en nyckelfigur i framgångarna för PC-datorernas frammarsch.

Den andra nyckelkomponenten med IBM PC som skulle inleda en annan mångårig era var bruket av Microsofts variant av operativsystemet MS-DOS, som här kallades PC-DOS. Detta skulle längre fram växla över till det grafiska operativsystemet Microsoft Windows. Kombinationen av allmänt tillgängliga komponenter och en enhetlig mjukvaruplattform från Microsoft gjorde IBM:s PC-plattform dominerande i hemmen världen över.

En lättillgänglig och standardiserad plattform för både hårdvara och mjukvara som inte ägdes av IBM gjorde att företagets konkurrenter med enkelhet kunde lansera egna PC-produkter. IBM gjorde ett tafatt försök att mota konkurrenterna i grind med datorsystemet PS/2, som använde en egenutvecklad systembuss, men då övriga marknaden ignorerade denna blev namnet PS/2 snabbt förpassad till att representera en port för datormöss och tangentbord.

Resten är, som det heter, historia och IBM valde till slut att sälja PC-divisionen till kinesiska Lenovo under 2004 efter flera år av kräftgång på marknaden.

Var du med när det begav sig med den första IBM PC-datorn? Om inte, vilket var din första PC och vilka komponenter snurrade inuti den? Dela med dig i kommentarerna!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida