Att designa banor för spel är inte det lättaste. Vad som syns på skärmen är oftast bara en liten del av helheten, där det bakom kulisserna kan se ut lite hur som helst – inklusive små hemligheter för nyfikna utforskare.

Utvecklaren Jasper tycker att konceptet är såpass spännande att han skapat webbplatsen noclip.website. Som namnet noclip antyder handlar det om att gå utanför den egentligen spelvärlden, för att interaktivt kunna utforska banor i klassiska titlar som Dark Souls, Mario Kart Wii, Psychonauts och The Legend of Zelda: The Wind Waker.

noclip.website is a celebration of video game level design and art. It's a chance to explore and deepen your appreciation for some of your favorite games.

Enligt Jasper ligger en hel del manuellt arbete bakom resultatet. Varje spel måste kodmässigt plockas isär, för att låta utvecklaren lista ut hur kartorna är uppbyggda. Efter det ska datan konverteras till ett format som fungerar med webbplatsen. För den som är nyfiken på de kodtekniska detaljerna finns hela projektet på Github.

Om du får välja en enda favoritbana eller sektion från något spel – vad blir det? Berätta och motivera i kommentarerna!

Andra spelartiklar på SweClockers

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!