Lagstiftningen har ofta haft svårt att hänga med den tekniska utvecklingen, där diskrepansen mellan fysiska produkter och digitala diton först på senare år hamnat på den juridiska dagordningen. Att få lämna tillbaka digitala kopior av spel är numera självklart, men för bara några år sedan var detta sällan möjligt.

Som ett led i detta stämdes Valve och deras plattform Steam år 2015 av den franska konsumentgruppen UFC-Que Choisir, som hävdade att användare bör få sälja sina spel vidare precis som med fysiska kopior. Nu har högsta domstolen i Paris dömt till fördel för konsumentgruppen – följt av en överklagan från Valve.

ezgif.com-webp-to-jpg.jpg

Överklagan grundar sig i att Valve inte anser att de säljer äganderätten till spel, utan enbart hyr ut spel på sin plattform. Eftersom att spelarna inte äger spelen, anser Valve inte heller att de ska kunna sälja dem vidare. UFC-Que Choisir delar inte denna bild, och inte heller den franska domstolen.

De menar istället på att Steam säljer licenser av spel, som spelarna sedan äger till fullo. Detta överensstämmer även med en dom från 2012, där EU-domstolen slog fast att en transaktion av digitala varor fortfarande innefattar en flytt av äganderätten. Detta oavsett om det initiala köpet görs genom nedladdning eller ej.

UFC-Que Choisir vinner även på flera ytterligare punkter, där domstolens tolkning av europeisk lag slår ut 14 punkter i Steams användaravtal. Detta innefattar att Steam inte kan låsa ned pengarna i en Steam Wallet om användaren lämnar plattformen, utan att dessa måste kunna återbetalas till fullo.

Vidare anser domstolen att Valve måste ta ett större ansvar om produkter på plattformen skadar användares datorer, även om de är i betastadiet. Valve döms även att släppa något på kontrollen av moddar och användargenererat innehåll, samtidigt ska det bli tydligare att användare kan förlora deras spelbibliotek om deras beteende strider mot plattformens trivselregler.

Snacka spel i SweClockers forum!

Om Valve inte rättar sig efter domstolens beslut inom en månad utdelas böter om cirka 32 000 kronor per dag i sex månader. Detta tillämpas dock inte i praktiken förrän Valves överklagan också behandlats i nästa rättsinstans.

Konsumentgruppen UFC-Que Choisir kommer gå vidare med liknande stämningar mot andra företag och plattformar efter framgången. Eftersom mycket av lagstiftningen ligger på EU-nivå kan detta komma att påverka samtliga länder som ingår i den Europeiska unionen.

Källa: Eurogamer

Läs mer om utvecklingen av digitala lagar och konsumenträtt: