Inledning

Många ser på makron som något krångligt och svårt att ta till sig och andra ser inte vitsen med ett makro. Vad ska det användas till? Jo, makron används för att ta över en repetitiv uppgift, genom att en serie sekvenser av tangenttryck och musrörelser programmeras. Detta är för att underlätta för användaren att inte behöva utföra samma syssla om och om igen.

Det kan även göra att uppgifter utförs snabbare än när de utförs manuellt, då den mänskliga faktorn gör att det inte går att utföra en uppgift lika snabbt som en dator kan. Detta då både händer och fingrar måste flyttas runt till de olika tangenterna.

Industrier är de som har haft mest nytta utav den här typen av kodning. Fler och fler människor börjar dock se fördelarna med den här sortens makro-kodning, då det underlättar en hel del i vardagen och speciellt för spelentusiaster. För spel finns två olika sätt att göra makro, antingen via mjukvaran inuti spelet ifall den funktionen stöds, eller via hårdvaran man har kopplat till datorn.

Även om makro används för att göra en uppgift direkt i spelet, går det att använda till sin kringutrustning, exempelvis ett knapptryck som startar en inspelning av skärmen, eller ett makro som tar en serie skärmdumpar i samband med att ett visst kommando i spelet utförs.

När kraven blir högre från spelare på vad ett tangentbord och spelmus ska leverera behövs det ett nytänk från tillverkare. Det behövs knappar som är snabba, och lätta att komma åt precisionen, vilket givetvis måste kombineras med mjukvara som är lätt att använda.

Corsair K95 RGB Platinum och Corsair Scimitar Pro RGB

keyboard3.jpg

Corsair K95 RGB Platinum

mus1.jpg

Corsair Scimitar Pro RGB

I denna artikel används två produkter från Corsair som demonstration och båda är anpassade för spel där makro krävs. Rent konkret handlar det om spelmusen Scimitar Pro RGB med tolv extra makroknappar, samt tangentbordet K95 RGB Platinum, som också levereras med ett gäng makrotangenter.

Tangentbordets brytare är snabba Cherry MX Speed och de sex makroknapparna huserar längst till vänster, och är således nära till hands när man vill dra igång ett kopplat makro. I paketet medföljer också extra keycaps med räfflad yta, som exempelvis FPS- eller MOBA-spelare kan använda för att särskilja WASD- eller QWERDF-tangenterna.

För musen är de tolv knapparna belägna på vänstersidan och därmed nära tummen, och även dessa har mekaniska brytare. Totalt har musen 17 stycken programmerbara knappar och vissa är dessutom räfflade för att du ska veta vilken rad din tumme vilar på, utan att behöva titta efter när du vill trycka på den.

I samarbete med Corsair

corsair.png

Denna artikel är skriven av en forummedlem och produceras i samarbete med Corsair. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.