SweClockers stora 20-årsfirande fick besök av ett flertal olika företag, men inget var lika långväga som AMD:s teknikchef och Corporate Fellow Joe Macri. På scen bjöd han publiken på en historisk genomgång av utvecklingen från då och nu, där han berättade om de tidiga dagarna hos uppstartsföretag till tiden hos ArtX och sedan ATI för att till slut landa i hur de blev en del av AMD.

_DSC2389_RET_JK.jpg

AMD:s teknikchef Joe Macri live på scen under SweClockers Live. Bilder/album från fotograf Johan Kvint.

_DSC2400_RET_JK.jpg

AMD:s teknikchef Joe Macri live på scen under SweClockers Live. Bilder/album från fotograf Johan Kvint.

_DSC2403_RET_JK.jpg

AMD:s teknikchef Joe Macri live på scen under SweClockers Live. Bilder/album från fotograf Johan Kvint.

Gällande dagsläget belyser Joe Macri bland annat AMD:s arbete med att utveckla den nya Zen-arkitekturen, och hur det var ett resultat av många år och miljontals mantimmar. Det enorma slit som resulterade i denna arkitektur följdes upp med tekniker som Infinity Fabric och chiplet-design, där processorer och grafikkort och en rad andra komponenter kan skalas upp betydligt mer flexibelt. Joe delar också med sig om ur namnet Ryzen Threadripper kom till, där ett häftigt arbetsnamn kort och gott fick bli ett kaxigt officiellt produktnamn.

Ämnet gled senare över till Joe Macris tankar om framtiden, där han siar om en spännande tioårsperiod. I hans framtidsvision är skrivbordsdatorn inte på något sätt ett förlegat koncept som är på väg att gå samma öde till mötes som dinosaurierna, trots att vissa i teknikbranschen har den inställningen. Tvärtom siar han om en framtid där skrivbordsdatorn står mer i centrum än någonsin.

Joe Macris vision är istället att skrivbordsdatorn förvandlas till en hemmaserver som ansvarar för den tunga renderingen av olika typer av jobb, med allt från videorendering till tunga datorspel. Det beräknade arbetet skickas sedan ut till olika typer av mer mobila enheter, som telefoner, bärbara datorer och diverse hybridenheter som kan befolka framtidens prylutbud.

Today we're trying to convince you we're giving you all day compute. We give you 16 hours of video playback, 10 hours of what we call productivity apps. But if you're gaming, you get maybe two hours, maybe one hour, sometimes maybe 30 minutes. I think in 10 years from now, we'll have all day high performance compute. That will be your desktop, the brain of your home is your home server and these things work together to give you unbelievable experiences.

Den stora vinsten med detta är inte bara att det blir möjligt att utföra tunga arbetsuppgifter på mobila enheter. Dagens mobila produkter marknadsförs med en viss batteritid, där Joe Macri medger att de siffror som anges för processorkretsar inte avser tunga arbetsuppgifter. Med skrivbordet som hemmaservrar skulle dessa enheter kunna skryta med batteritid i dussintalet timmar för alla arbetsuppgifter.

I samband med detta belyser Joe Macri också syftet med bolagets nyligen presenterade Threadripper 3000-processorer. Med upp till 32 kärnor och 64 trådar är dessa mer kraftfulla än serverprocessorer var för blott några år sedan, och nyttan i kapaciteten ifrågasätts ibland för vanliga konsumentanvändare. Om Joe Macris framtidsvision om skrivbordsdatorn som navet i hemmet slår in blir den rejäla kapaciteten ytterst användbar.

I call it the future of the PC. It's a vibrant future, it's a neverending future, it's a beautiful future. We may change the names, so that people may say "see, the desktop died", but now it's the brain of the home. It's still a desktop, it looks like a desktop, it smells like a desktop, it's a desktop. So I'm always going to call it a desktop because I don't think the desktop is going to die, no matter what we call it.

Fler processorkärnor och multipla grafikkort kan då leverera rejäl beräkningskapacitet till alla anslutna enheter på resande fot, och när detta kombineras med nya trådlösa anslutningsformer som 5G med dess låga latens blir en högpresterande server tillgänglig i användarens ficka eller datorväska. Dessa hemmaservrar kan också tjäna multipla användare, som en hel familj, vilket ytterligare utnyttjar en mer kraftfullt utrustad skrivbordsdator.

En annan intressant tanke om denna hemmaserver är att arbetet den utför är privat, och är inget som delas med ett företag som med dagens molnbaserade strömmande speltjänster. En stor molntjänst är ett attraktivt mål för angripare, medan en enskild användares hemmaserver är ett betydligt mindre sannolikt mål för angripare.

Google_QuantumSupremacy_Sycamore2.jpg

Kvantdatorer står för en viktig del i Joe Macris tioåriga vision, men de traditionella datorerna kommer fortfarande dominera.

Tankarna om framtiden avslutas med kvantdatorer, där potentialen i de icke-deterministiska kvantdatorerna lyfts fram som något riktigt stort. Han reflekterar över att datorminne inte är isolerat till att bara agera minne i kvantdatorernas värld. Dessa system kommer bli vida överlägsna inom en viss typ av uppgifter, exempelvis kvantsökningar eller kryptografi.

Om tio år ser Joe Macri att kvantdatorer kan regera inom ett fåtal områden där traditionella datorsystem inte räcker till, exempelvis att utföra uppgifter i molnet snabbare än ett traditionellt system kan. Även här kommer latens vara en nyckel för framtiden. Joe Macri tror samtidigt inte att kvantdatorer har kommit ens i närheten av att vara något konsumenter har tillgång till om tio år, och han tror därför att den absoluta majoriteten av datorsystemen fortfarande är traditionella deterministiska datorsystem.

SweClockers tackar Joe Macri för att han åkte till Stockholm för att fira vår våra 20 år som gemenskap och dela sin syn på teknikbranschen i framtiden. Ett besök som kröntes med att han fick ta emot utmärkelsen årets produkt under SweClockers Awards för processorn Ryzen 5 3600.