Sammanfattning

Fläktmarknaden har vuxit till sig rejält de senaste åren, inte minst till följd av ett växande intresse för RGB-bestyckade modeller. Trots fler aktörer och fläktmodeller har lagertyperna blivit något mer ensidiga med glid- och vätskelager i topp.

Som nämnt är vätskelager en modifierad och förbättrad variant av glidlager och en liknande historia gäller för förhållandevis vanliga "rifle bearing"-typer. Den stora fördelen för vätskelagret är en längre livslängd och lägre ljudnivå, men detta avspeglas i prislappen och glidlagrade modeller sitter på tronen i budgetklassen.

Fläktstack.jpg

Det finns dock påkostade glidlager och billigt framställda varianter av de andra typerna, så en lagertyp behöver inte alltid vara bättre än en annan. Det finns dessutom fler egenskaper och funktioner att ta hänsyn till när det kommer till fläktköp, men prisklass i förhållande till listad lagertyp kan värt att kika på – en magnetlagrad fläkt till vrakpris kan vara för bra för att vara sann.

Utöver prisbilden är lagertypen kanske viktigast att ta hänsyn till när det kommer till ljudnivå och livslängd, där magnetlager, kullager och vätskelager har en fördel ställt mot glidlagret i det långa loppet. Högt luftflöde kan vara ett annat krav och eftersom kul- och magnetlager klarar högre belastning kan dessa lämpa sig bättre, men utformningen för fläktbladen har också stor betydelse.

Aktiv kylning av datorkomponenter kommer att behövas inom överskådlig framtid och vilka fläktar som passar olika användningsområden kan uppenbarligen variera. Med lite extra kunskap om lagertyperna är det med andra ord bara att hugga in på fläktmarknadens breda sortiment!

Vilken typ av chassifläktar har du i datorn? Låg lagertypen till grund för ditt val, eller något annat? Dela med dig i kommentarstråden!