Inledning

Som datorintresserad är det nog inte ovanligt att ha hört mindre insatta personer använda "datorn" – eller, Gud förbjude, "datan" – som benämning på skärmen. Medan detta förstås är felaktigt har jag med tiden kommit att inse att det faktiskt ändå ligger en viss poäng i det: Skärmen har mycket större betydelse för den totala upplevelsen än den brukar tillskrivas.

Överklockade processorer och fläskiga grafikkort i all ära – i slutänden är det ändå skärmen man som användare interagerar direkt med. Sätter jag mig framför en för mig okänd dator är det inte så lätt att avgöra vad för slags komponenter som sitter i den enbart genom att använda den. Skärmen avslöjar dock de flesta av sina karakteristika tämligen omgående.

I den här guiden ska jag ge en överblick över bildskärmar – vilka egenskaper som definierar en skärm, vad som är viktigt för olika användningsområden och hur skärmen kan matchas mot datorn på ett bra sätt.

MSI Logo.png

Denna artikel produceras i samarbete med MSI. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll kostnadsfritt för läsaren.