Inledning

Nya grafikkortsdrivrutiner från AMD är något vi är vana att se varje månad, men oftast handlar det då endast om inkrementella prestandaoptimeringar för nylanserade spel. Tillägg av funktioner och andra större förändringar brukar företaget istället reservera till slutet av året med en mer omfattande mjukvarurevision. Nu har det blivit dags för 2020 års upplaga att se dagens ljus.

Radeon Software Press Deck_Embargoed Until Dec. 10 at 9am ET (1)-9.jpg

Den nya grafikdrivrutinen går under namnet Radeon Software Adrenaline 2020 Edition och erbjuder först och främst ett helt omstöpt användargränssnitt – vilket är första gången sedan 2015 års Radeon Software Crimson Edition. Detta gäller inte minst installationsprogrammet, vilket har städats upp och fått en ordentlig drivrutinsrensare inbyggd. Enligt AMD ska installationen av drivrutinen gå upp till 34 procent snabbare än tidigare versioner.

radeon_2020_2.png

Efter installationen möts man av ett nytt profilsystem, vilket aktiverar en serie olika funktioner i drivrutinen beroende på vilken profil som väljs.

Gamer

E-sports

Standard

Freesync

x

x

x

Enhanced Sync

x

Radeon Image Sharpening

x

x

Radeon Anti-Lag

x

x

Virtual Super Resolution

x

8x Tesselation Limit

x

Som synes i tabellen ovan aktiverar profilerna "Gaming" och "E-sports" flertalet Radeon-specifika funktioner globalt i spel, där de gemensamma nämnarna är skärpetekniken Radeon Image Sharpening samt latensreducerande Radeon Anti‑Lag. Den som vill använda en avskalad profil utan massa extrafinesser aktiverade bör här välja "Standard", vilken endast sätter på variabel bildsynkronisering via Freesync om bildskärmen har stöd för det.

radeon_2020_3.png

Efter att ha valt profil möts man av det från grunden ombyggda användargränssnittet i nya Radeon Software, vilket skiljer rejält från föregående version av mjukvaran. Här har företaget valt att bygga upp förstasidan i moduler för att visa upp en snabb överblick över relevant information utan att användaren behöver klicka sig vidare genom flikar och undermenyer.

Radeon Software Press Deck_Embargoed Until Dec. 10 at 9am ET (1)-16.jpg

En intressant aspekt av den nya kontrollpanelen är att denna numera även används som primärt overlay när man är inne i ett spel. Genom kortkommandot ALT+R aktiveras panelen, vilken byter utseende beroende på om detta görs direkt via skrivbordet eller inuti ett spel. I det sistnämnda fallet byts vissa av panelerna ut för att visa exempelvis bildfrekvens i spelet och annan hårdvarurelaterad statistik.