För ett år sedan offentliggjorde elektronikgiganten Samsung mobiltelefonen Galaxy Fold, en vikbar historia med skärmyta som en mindre surfplatta. För att kunna vika en telefon krävs dock en myriad av kompromisser och lösningar som skiljer från mer traditionella telefoner, där en omtalad Galaxy Fold-egenskap blev den ömtåliga skärmen.

Trots framskjuten lansering och reviderad utformning är Galaxy Folds primära skärm täckt av relativt mjuk plast, som ackompanjeras av instruktionen att hanteras varsamt. Nyligen utökade Samsung det vikbara telefonutbudet med Galaxy Z Flip, som viks på vertikalen och levereras med en ny skärmlösning.

Every time you fold it, you're not just bending glass, you're bending the laws of physics.

Vid presentationen lade Samsung stor vikt vid att den böjbara OLED-panelen hos Galaxy Z Flip täcks av ett tunt lager glas. Nu har telefonen testats hos Youtube-kanalen Jerryrigeverything, som kan konstatera att Samsungs "glas" är lika reptåligt som den plasttäckta skärmen hos Galaxy Fold.

Galaxy Z Flip 1.png

Trots påståenden om glas kan mjuka material repa skärmytan.

Galaxy Z Flip 2.png
Fold nagel.png

Även Galaxy Fold visar skador på nivå två, tre och nagel.

I testet används Mohs tiogradiga hårdhetsskala för att visa reptålighet, där en glastäckt telefonskärm vanligtvis repas vid nivå sex eller sju. För Galaxy Z Flip lämnar nivå två och tre tydliga märken, och även en fingernagel ger permanenta skador. Värt att nämna är också att Samsung återigen bifogar information om att använda skärmen med försiktighet.

Den vikbara nykomlingen har även en minimal sekundär skärm på utsidan, men här handlar det istället om glas som står pall för repor upp till nivå sex. Telefonens två yttersidor och kameraduon på utsidan skyddas också av samma typ av glas, men den främre selfie-kameran delar det sköra materialet med huvudskärmen.

Z Flip Sand.png

I videon genomförs även två tester av gångjärnet, där det ena innebär att överösa telefonen med småsten. Både Galaxy Fold och Motorola Razr har genomgått samma test och fått bestående men, i form av kärvande gångjärn och och missljud. Samma sak gäller inte för Samsungs senaste historia, som enligt tillverkaren bestyckats med borstar för att hålla partiklar borta från mekaniken.

Z Flip bend.png

Telefonen förlorar sin ursprungliga form, men hårdvaran fungerar ändå.

Z Flip Bend crack.png

Efter upprepade försök spricker baksidan.

Razr skärm bend test.png

Hos Motorola Razr blir OLED-skärmen obrukbar efter testet.

Avslutningsvis ställs telefonens konstruktion på prov genom att böja produkten åt fel håll. Gångjärnet klarar detta utan att skärmen tar stryk, men efter upprepade försök ger glaset på baksidan upp. Telefonen kan därefter inte vikas ihop som tänkt, men fungerar fortfarande. Detta kan jämföras med samma test med Motorola Razr, där vikande åt fel håll snabbt resulterade i att komponenter från gångjärnet förstörde skärmen från insidan.

Galaxy Z Flip-testet medför ändå att Zack "Jerryrigeverything" Nelson kröner Samsungs nykomling som marknadens mest robusta vikbara smarta telefon, det veka "glaset" till trots. För den som är sugen på en hopfällbar telefon kan Galaxy Z Flip förköpas genom Samsungs webbutik till ett pris om 16 300 kronor.

Läs mer om Samsungs telefoner: