I maj 2019 svartlistade det amerikanska handelsdepartementet den kinesiska telekomjätten Huawei efter misstankar om spionage och hot mot den nationella säkerheten. Svartlistningen innebar att Google drog in Huaweis licens för att använda tjänster och mjukvara för operativsystemet Android.

Under sommaren och hösten 2019 lättades restriktioner mot handel med kinesiska bolag, vilket innebar möjlighet att söka licens för handel med just hårt ansatta Huawei. Det första stora bolaget som beviljades licens var Microsoft, som sannolikt sökt licensen för att kunna sälja operativsystemet Windows 10 till Huaweis bärbara datorer.

Nu rapporterar den tyska publikationen Heise att även Google sökt tillstånd för handel med Huawei. Uppgifterna kommer från Google-chefen Sameer Samat som menar att det är oklart när amerikanska myndigheter kan nå ett beslut i frågan. Googles motivering om att söka en licens för handel med Huawei grundas sannolikt på flera aspekter, dels i de förlorade intäkterna men också de kedjeeffekter förlusten av Huawei kan ge.

I egenskap av att vara en av de största mobiltillverkarna representerar Huaweis telefoner en stor inkomstkälla för Google. Utan tillgång till Googles mjukvarubutik Play Store för Android har Huawei tvingats investera resurser i egna butiken App Gallery, där intäkter går till Huawei istället för Google. Flera kinesiska telefonjättar arbetar också på en konkurrerande butik till Googles Play Store, vilket representerar ett än större hot mot Googles intäkter.

Ytterligare en motivation till att söka licensen är att Huawei arbetar på det egenutvecklade operativsystemet Harmony OS, vilket på sikt kan komma att användas även för mobila enheter som telefoner och surfplattor. Om en sådan satsning skulle bli framgångsrik kan det över tid underminera den dominerande ställning Android har bland telefonmakare idag.

Läs mer om handelsblockaden mot Huawei: