Ställt mot Apples IOS har Googles öppna alternativ Android sedan början erbjudit partnerföretag stor flexibilitet i hur de implementerar mjukvaran i företagens produkter. Majoriteten av de stora Android-aktörerna har därför tillämpat tungt anpassade versioner av Android, vilket leder till lång utvecklingstid när anpassningarna ska införas på en ny version av operativsystemet.

Utöver lång utvecklingstid kan övergången till en ny systemversion också introducera buggar och funktioner som inte fungerar som de ska. Google införde en ny struktur vid namn seamless update i Android under år 2016 med introduktionen av Android 7 "Nougat", där systemet partitioneras upp mellan systemfunktioner och övriga delar partnerföretag kan anpassa efter eget behov.

Galaxy-S20-Ultra-5G.jpg

Samsung Galaxy S20 är ett exempel som inte tillämpar Googles system för enkla Android-uppdateringar.

Tanken med separationen är att Google ska kunna uppdatera systemet utan att det bryter kompatibilitet med den anpassade delen av mjukvaran. Separationen utökades ytterligare med Android 9 "Pie" från år 2018. Google gjorde dock inte upplägget till ett krav, vilket inneburit att flera partnerföretag inte tillämpat lösningen.

Det blir det ändring på med Android 11 där Google ställer krav på enkla uppdateringar, rapporterar XDA Developers. Företag som vill använda Googles Android-tjänster måste godkännas enligt företagets verifieringstest Vendor Test Suite (VTS). En aktör som inte stöder enkla uppdateringar i Android 11 godkänns inte i VTS-testet, och får därmed inte använda systemet.

Fördelarna med ett partitionerat Android-system går bortom att korta ned utvecklingstiden för nya versioner. Med ett uppdelat system blir det möjligt att installera delar av mjukvaran och säkerhetsuppdateringar i bakgrunden utan att enheten behöver startas om. Upplägget tillhandahåller också en virtuell systemavbild som kan återställa systemet om något går fel vid uppdateringen.

På senare år har flertalet telefonmakare infört enkla systemuppdateringar, däribland Oneplus, Sony, LG och Motorola. Några stora aktörer som Samsung och Huawei lyser dock fortfarande med sin frånvaro, där det sistnämnda numera inte är aktuella för officiell licensiering av Android. Detta då Huawei sedan tidigare förlorat licens för att använda Googles version av Android på grund av den rådande handelskonflikten med USA.

Samtliga företag har alltså ett år på sig att införa systemet med enkla uppdateringar om de vill kunna använda Android 11 fullt ut för 2021 års flaggskeppstelefoner.

Har du drabbats av Android-uppdateringar som drar ut på tiden eller lider av buggar när de väl dyker upp? Dela med dig i kommentarerna!