Medan det varje år släpps en strid ström nya speltitlar på marknaden väljer många utvecklare att även damma av arkivet och släppa gamla godingar med diverse uppdateringar inom grafik- och spelmekanik. Det handlar alltså om så kallade remasters och remakes, vilka de senaste åren blivit vanliga metoder för att kittla nostalginerven.

Det är dock viktigt att skilja på en remaster och en remake, då dessa är långt ifrån samma sak. En remaster strävar efter att behålla större delen av originalspelet och förbättra detta för moderna krav. Det kan röra sig om att rendera spelet i högre upplösning och förbättra texturer till att porta hela titeln till en färsk grafikmotor med modernare effekter och högre bildfrekvens.

En remake är en helt annan best, då det är ett betydligt mer omfattande arbete där utvecklaren oftast bygger om spelet på nytt från grunden. Nysläppet följer oftast berättelsen och händelserna från originalet, men aspekter som spelmekanik och delar av handlingen kan förändras markant för att bättre passa in i hur ett modernt spel förväntas vara.

För denna veckas fråga undrar vi därför vad ni tycker om fenomenet med att uppdatera gamla spel och släppa dem på nytt. Är det ett trevligt sätt att återuppleva klassiker från svunna tider eller borde utvecklarna lägga sin tid på att skapa något helt nytt istället?

Dyk gärna in i diskussionstråden och dela med dig av dina åsikter i frågan. Kanske finns det något gammalt favoritspel du tycker fått en riktigt bra uppgradering på sistone, eller för den delen någon klassiker som blivit helt förstörd efter en nytolkning?