Sammanfattande tankar

Medan det visserligen finns ett par någorlunda prispressade Z490-moderkort på marknaden ligger dock den stora vikten hos tillverkarna på att pumpa ut mer fullfjädrade modeller vid betydligt högre prispunkter. Bland dessa syns Asus, vars ROG Strix-serie tar plats i det berömda spannet mellan 3 000 och 4 000 kronor, där toppmodellen vi kikat på idag slår ner på den sistnämnda summan.

ROG Strix Z490-E Gaming är ett funktionsmässigt fullsmetat moderkort, vilket också känns som nödvändighet för att rättfärdiga den höga prislappen. Här syns bland annat fokus på rappa nätverksanslutningar, där val finns mellan en trådad 2,5 Gbps Ethernet-lösning alternativt senaste snittets trådlösa variant från Intel med stöd för standarden Wifi 6 (802.11ax).

asus_z490-e-24.jpg

Likt många andra tillverkare har Asus valt att lägga mer resurser på denna generations moderkorts strömförsörjning. Just Z490-E tar detta ett steg upp ställt mot resten av ROG Strix-uppställningen med en 14-fasers VRM-del till processorns kärnor, där ett maximalt specificerat strömuttag på 700 A lär räcka till för de allra flesta om inte extrem överklockning med flytande helium står på menyn.

Sett till kortets uppbyggnad och placering av kontakter känns denna igen från företagets tidigare modeller och kan sammanfattas som välplanerad och bra. Här finns gott om anslutningar för den som vill sväva ut med massvis av RGB-belysning samtidigt som det inte har sparats in på tillgängliga fläktkontakter, där åtta styrbara sådana bör stilla merpartens ventilationsbehov.

Medan MSI, Gigabyte och Asrock slår på stora trumman för PCI Express 4.0-kompatibilitet med nästa generations processorer "Rocket Lake-S" för vissa moderkort är detta intressant nog inget Asus väljer att erbjuda med sina modeller. Likaså ligger företaget något sämre till i antalet tillgängliga M.2-platser för prisklassen, där konkurrenterna generellt sett erbjuder tre sådana för moderkort av denna kaliber.

200608201419.jpg

Asus trumfkort fortsätter dock att vara deras välrenommerade UEFI-konfiguration, vilken i implementationen ihop med ROG Strix Z490-E Gaming fungerar alldeles ypperligt. Allt känns otroligt responsivt och rappt, samtidigt som det finns rejält mycket inställningsmöjligheter och smarta funktioner inbakade i menyerna. Ett klart plus i kanten för den som gillar att fintrimma minsta detalj.

Sammanfattningsvis upplevs ROG Strix Z490-E Gaming som ett trevligt, men dyrt, moderkort som kanske inte erbjuder mest expansionsmöjligheter i prisklassen ställt mot konkurrensen men väger samtidigt upp mycket med smarta lösningar och enkel konfiguration.

Den som inte bryr sig om trådlöst nätverk och överlever en mindre nedskalning av strömförsörjningen kan med fördel kika närmare på syskonet ROG Strix Z490-F Gaming, vilket kostar en handfull hundralappar mindre men fortfarande erbjuder merparten av "E"-modellens funktionalitet.