Att spela dator- och TV-spel har med åren övergått till att vara ett folknöje, och spelindustrin är på många håll större än musik och film tillsammans. I likhet med storfilmer arbetar också många spelstudior med mångmiljonbudget och med ambitioner om storslagna speltitlar, med välskrivna berättelser och enorma världar för spelaren att upptäcka.

De högre produktionskostnaderna till trots är dock branschstandarden för vad konsumenter betalar för spel naglad på samma nivå som för 15 år sedan: 59,99 USD för de mest påkostade titlarna. Nu rapporterar Gamesindustry.biz att utvecklare och utgivare kikar på att höja prissättningen i samband med nästa generations spelkonsoler, där NBA 2K blir först att steget ut på den otestade 69,99 USD-nivån – 10 USD högre än de nu tillgängliga Playstation 4- och Xbox One-utgåvorna.

I samtal med Yoshio Osaki, VD för IDG med mångårig bevakning av spelbranschen, framkommer att den senaste tydliga prishöjningen gjordes i samband med att Microsoft och Sony åren 2005–2006 lanserade Xbox 360 respektive Playstation 3. Sedan dess sägs kostnaden för att utveckla konkurrenskraftiga storspel ha ökat med 200–300 procent, utan att avtryck gjorts på prislappen för konsument.

Enligt Osaki syns inte samma utveckling när det gäller biobiljetter och diverse strömningstjänster, där de förhöjda kostnaderna möts med upphissade prisnivåer. På biofronten exemplifieras med höjning om 39 procent, medan Netflix-prenumerationen är dubbelt så dyr. Ställt mot dessa alternativ är den förestående spelhöjningen relativt blygsam på cirka 17 procent, och detta endast för de mer kvalificerade och påkostade titlarna.

ShawnLayden-1.jpg

Det är andra gången på kort tid som prissituationen för spel berörs, där den tidigare Sony-chefen Shawn Layden i slutet av juni förklarade att dyr spelutveckling inte är hållbart. Layden menar dock att högre spelpriser inte är lösningen, utan att en krympning av spelen är en rimlig väg att gå. Utöver kortare att utvecklingskostnader hamnar i paritet med spelpriser menar Layden att fler spelare får chans att ta del av berättelserna från början till slut.

De nuvarande och kommande generationerna av spelkonsoler kommer att samexistera en tid framöver och spel kommer att släppas till båda, men även till PC. Framtiden får utvisa om de nya konsolerna blir ensamma om dyrare spel under övergångsperioden, eller om höjningen omedelbart spiller över till storspel oavsett plattform.

Källa: Gamesindustry.biz

Hur brukar du resonera kring spelköp och var går din prismässiga smärtgräns? Köper du plusmeny och direkt vid lansering, eller på rea några år senare? Berätta i kommentarstråden!