Intels nästa generations processorer för stationärt bruk går under kodnamnet "Rocket Lake-S", och ser ut att fortsatt trampa vidare på företagets välbevandrade stig med tillverkning på 14 nanometer, åtminstone delvis. Processorerna ser nämligen ut att kombinera en processordel på 14 nanometer med en extern grafikdel tillverkad på 10 nanometer, samtidigt som lanseringen ser ut att skjutas fram till år 2021.

Sedan tidigare förefaller det sannolikt att "Rocket Lake-S" utrustas med upp till åtta kärnor, ett kliv ner från dagens Core 10000-serie och "Comet Lake-S" med dess maximala tio. Nu framkommer ny information från en läckt produktpresentation från Intel själva, som tyder på att kärnornas stöd för flertrådstekniken Hyperthreading bestäms per kärna istället för att appliceras på samtliga.

Rocket Lake i7 HT.jpg

På ett hörn i en presentation med titeln "Rocket Lake (Desktop)" noterar Videocardz Core i7-modeller som uppges bjuda på den ovanliga kombinationen 8 kärnor och 12 trådar. Modeller i Core i5- och i9-serierna bjuder på två trådar per kärna i vanlig ordning, medan klivet ned på maximalt åtta kärnor för Core i7 ser ut att tvinga Intel att bli kreativa med segmenteringen.

Fyra av åtta kärnor i Core i7-modellerna i familjen "Rocket Lake-S" kan alltså komma att ha Hyperthreading permanent avstängt. Det innebär att Intels processorer för första gången kommer med olika uppsättningar kärnor och trådar "ur lådan". Med flertrådning avstängt kan kärnorna utan tekniken komma att få de högsta turbofrekvenserna och prioriteras av operativsystemets schemaläggare.

Rocket Lake platform.jpg

Intel Core 11000-serien och "Rocket Lake-S" för även med sig bland annat styrkretsar i 500-serien, stöd för PCI Express 4.0 och än högre minnesfrekvenser för DDR4-primärminne. Hur Hyperthreading per kärna fungerar återstår att se, då Intels senaste försök att förlita sig på Windows schemaläggare och kärnor i olika konfigurationer med "Lakefield" inte är helt övertygande.

Läs mer om Intel: