Intervju: "Deriveh" skapar dator från grunden med forumet som stöd

Intervju: "Deriveh" skapar dator från grunden med forumet som stöd

En grym idé och nyfikenhet är allt som behövs för att skapa en helt unik dator. Det står klart när vi snackar med "Deriveh".

SweClockers forum är fyllt till brädden med spetskompetens om allt från riskokare och spel, till datorkomponenter och moddning. Då och då presenterar kluriga medlemmar fantastiska projekt i SweClockers Galleri, där smarta lösningar på vardagsproblem, retroosande arkadmaskiner och stilrena datorbyggen är exempel.

Deriveh 2.jpg

En komplett vattenkyld speldator bakom skärmen bygger inte sig själv, utan kräver en rågad skopa skaparglädje – något Deriveh visat prov på.

I sistnämnda kategori finns exempelvis det skärmmonterade praktbygget iPredator Powder, skapat av mångsysslaren Björn @Deriveh Höjing Burle med hjälp från forumprofilerna @Laine och @EGXI. SweClockers har växlar några ord med skaparen om arbetet bakom bygget, idén och råd till andra som är sugna på att ge datorn en personlig touch.

“Deriveh” är en mångsysslare av rang på SweClockers och utöver moddning sysslar han med testpiloter i text och video, och blev ifjol utsedd till årets testpilot. Bakom namnet gömmer sig Skånesonen Björn Höjing Burle född 1982, som är utbildad sjuksköterska med sju år av arbete som verksamhets- och enhetschef inom sjuk- och socialvård i ryggen. Utanför jobb finns fru, tre barn, hund, villa och trädgård – och moddning!

Björns intresse för att stuka till datorer efter eget tycke och smak är relativt färskt och tog sin början i försök att kyla en rigg för kryptovaluta-grävande kring år 2016–2017. Med sex heta AMD Radeon RX 480-kort blev lösningen en trådback och för den egna datorn sågades större fläkthål och glasmästarknåpad toppanel i härdat glas. Förändringarna gjordes för gigantiska Coolermaster HAF XB Evo, men i samma veva fick Björn upp ögonen för nättare datorer och införskaffade Phanteks Evolv Mini ITX med moddarplaner kring luftflöde.

Som ni hör så har fokus hela tiden varit förbättringar av luftflöde och i början handlade allt för mig om just förbättringar av prestanda. Någonstans här satte min fru ner foten också, hon var inte helt nöjd med HAF XB chassit som tog upp enormt med plats på skrivbordet eller trådbackslösningen i köket. Därav föll valet på mITX chassit från Phanteks och ungefär samtidigt så började jag titta på att försöka göra prestandaförbättringarna i chassina lite snyggare med.

Deriveh 3.jpg
Deriveh 4.jpg
Deriveh 1.jpg

Idén till det både praktiska och estetiska datorbygget iPredator föddes på Dreamhack Winter 2018 när Björn spanade in de utställda moddningsprojekten och ett önskemål om en Imac-dator från frun fällde avgörandet - ett skräddarsytt och vattenkylt datorsystem på baksidan av skärm skulle det bli. Det första spadtaget, eller kanske pennstrecket, gjordes därefter trots obefintlig erfarenhet kring skräddarsydd vattenkylning, begränsat med information om liknande projekt samt avsaknad av skärm i rätt storlek och pengar till projektet.

Ett hjälpsamt forum gjorde bygget möjligt

Trots svårigheterna tronar dock ett ståtligt resultat i galleriet och på Björns skrivbord, i form av ett vattenkylt och på en plåt utbrett Mini ITX-system med vattenkylning via kromade kopparrör. En tjock aluminiumplåt utgör bas för komponenterna och syns på baksidan av 34-tummaren Acer Predator X34P, och i komponentväg gäller numera Intel Core i9-10900K och Geforce RTX 2080 Ti.

Ungefär samtidigt så hade jag börjat som Testpilot här på Sweclockers och fick förmånen att snacka med övriga Testpiloter på daglig basis, däribland @Laine. Jag blev helt såld på hans industriella stil med mycket rå metall och insåg rätt snabbt att det hade passat väl in här hemma och troligtvis faller frun i huset i smaken. Så jag har ett stort tack att rikta till @Laine både för inspiration och rent praktiskt råd och tips då vi diskuterade projektet rätt mycket under våren 2019.

Forumet är inte bara den bästa platsen för den som vill ha ett bollplank inför komponentval till nästa dator, utan där finns även eldsjälar som gladeligen avvarar tid för att hjälpa till med utformning. Att på något sätt skapa en faktisk bild av målet för datorbygget är ett tips som Björn vill förmedla till den som går i moddartankar, ett tips som Laine var tidig att dela. Om detta görs med papper och penna eller digitalt spelar inte så stor roll, men bilden underlättar mycket.

När det kommer till själva hantverket är "Deriveh" ett levande exempel på att avancerad CNC-utrustning och liknande inte är nödvändiga för vackra resultat. Topplistan över de bästa verktygen består av bra precisionsmejslar för att spara skruvskallarna, medan handfilar och skruvdragare eller borrmaskin upptar de resterande pallplatserna.

Här blev jag både nöjd och stolt när jag bestämde mig för att… Hör och häpna! ÖVERGE RÖDA LAGET! För en kortare bakgrund… Jag använder min dator till 99% för spel, de övriga 1% får delas mellan bild/videoredigering samt texthantering. Att då sitta med en 3800X nu när Intels nya 10th gen kom kändes inte helt 100a. När Z490 kretsen kom ut så hittade jag MSI MEG Z490-i Unify och blev helt förälskad i utseendet. Helt jäkla svart och cleant med en integrerad IO-plåt/cover. (Som jag har svurit över den gamla IO-plåten som typ föll av varje gång jag drog ut alla sladdar… Smärre design miss från min sida)

Deriveh 5.jpg

Smidigt storbyte, hårda rör till trots.

I ett bygge som iPredator finns det estetiska i första rummet, och Björn anser absolut att det är värt lite extra arbete för att ha en unik dator. Det går dock inte bara att kasta sig handlöst in i exempelvis ett vattenkylt bygge, eftersom saker såsom underhåll av kylarlösningen är en given följd. Med kromade kopparrör är det inte givet att systemtömning och komponentbyten blir någon dans på rosor, men eldprovet som var plattformsbytet från röda till blå laget var positivt överraskande.

Samtidigt passade jag på att byta RAM och PSU. Jag våndades en hel del innan över att ge mig på att byta ut så mycket. Med facit i hand dock så var det otroligt smärtfritt och bra mycket enklare än vad det var att byta delar i mitt luftkylda Phanteks mITX chassi. Jag hade med andra ord planerat loopen (Tack @EGXI!) och själva bygget väl. Loopen var enkelt att dränera utan spill, av med ett par rör samt CPU-block, ut med moderkortet och in med det nya. Snyggt blev det med!

En annan detalj som i allra högsta grad är smidig med iPredator Powder är det faktum att datorn inte är en del av skärmen, vilket möjliggör att en helt ny skärm kan monteras på mindre än 30 sekunder. Detta är något Björn är extra nöjd med hos den stilfulla allt-i-ett-datorn.

En aktiv höst i kikaren

Utanför iPredator-bygget pågår också en hel del andra projekt med koppling till det halvnya intresset, där ett kompakt bygge i Kolinks Rocket nyligen färdigställdes och finns i galleriet. Utan att tumma för mycket på originalet utseende ligger fokus på att öka luftflödet, där sidopaneler perforerats och flyttats ut för att ge plats åt en 120-millimetersradiator.

Deriveh 7.jpg
Deriveh 6.jpg

Kolink Observatory är ett samarbetsprojekt till min kompis, streamern GhazzyTV som streamar Path of Exile. Det blir mitt första temabygge och görs i samarbete med både Kolink, MSI och Superflower. Det är mitt första bygga där jag har stora samarbetspartners och någon form av riktigt sponsring.

Även den närmaste tiden går i moddningens tecken, när ännu ett Kolink-chassi ska anpassas till Björns streamar-kompis GhazzyTV och detta för första gången med ett spikat tema och sponsorer. Avslutningsvis bjuder hösten på fler utmaningar på det inslagna spåret, och Björn ska stå bakom spakarna för ett Kickstarter-projekt för ett vägghängt chassi, som Björn ska testbygga i med vattenkylning.

Fem snabba:

 • Utseendet på Playstation 5 eller Xbox Series X?
  Playstation 5! Älskar vitt!

 • Trådat eller trådlöst?
  Trådlöst!

 • Din första dator var…
  486DX2

 • Hemarbete: Ja eller nej?
  Nja? (I lagom mängd är det gött!)

 • Dina planer för sommaren?
  Bygga förråd/verkstad, modda, starta företag men viktigast av allt! Hänga med familjen, bada, grilla och slappa!

Från D&D-krigare till moddningsfokus

Ingen intervju är komplett utan att reda ut användarnamnet, och i fallet "Deriveh" finns även vissa oklarheter kring uttal. Uttryckt i hobby-fonetisk skrift tenderar undertecknad gärna att utläsa det "Deri-ve", något som inte riktigt stämmer med Björns tanke, men helst kallas han just Björn även i internet-sammanhang.

Deriveh var namnet på min första dvärgkrigare i D&D på 90-talet. Namnet använde jag även flitigt på olika MUDar under 90-talet och början av 2000-talet och fick därefter följa med eftersom det aldrig var upptaget på någon plattform. Uttalet däremot… Derajv är nog det vanligaste och det fungerar utmärkt, annars funkar också Deriv men det händer ganska ofta på discord att jag ber folk att bara säga Björn.

Efter ett misslyckat försök att byta det invanda "Deriveh" mot yrkesanspelande "Nastynurse" har Björn även slagit upp portarna till paraply-alter egot BHB Mods, som står som avsändare för iPredator Powder och andra förestående skapelser. Namnet "Deriveh" finns dock fortsatt kvar i kulisserna.

Avslutningsvis är Björns fläskiga och unika bygge ett bevis på att det går att lära sig det mesta under resans gång, när kompetent hjälp finns några tangenttryck bort. Allt från vattenkylning till utformning går att luska ut om bara en idé, ett brinnande intresse och en något flexibel budget finns på plats. Om du har några moddningsdrömmar är det med andra ord bara att plocka fram papper och penna för att få idén på pränt, för att ta de första kliven mot ett förverkligande. Glöm för allt i världen inte att berätta om dina planer genom forumet!

SweClockers tackar Björn för intervjun, och önskar stort lycka till med framtida projekt och den fortsatta sommaren!

Mer läsning:

Skicka en rättelse
37

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

11

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

37

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

31

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

74

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

18

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

29

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer

14

Toshiba avyttrar sin PC-division

Den japanska mångsysslaren säljer av återstoden av sin PC-division till Sharp efter 35 år på marknaden. Läs mer

16

AMD ansöker om patent för hybridprocessor

Följer ARM och Intel på big.LITTLE-spåret med stora och små kärnor i samma produkt. Läs mer

30

Avrunda helgen med fredagspanelen!

Jonas har återvänt från semestern och tar tillsammans med Anton plats i studion för att sammanfatta hårdvarusommaren. Läs mer

44

Qualcomms Snapdragon lider av över 400 säkerhetsbrister

Över 400 sårbarheter har upptäckts i Qualcomms Snapdragon, vilka kan komma att påverka fler än 1 miljard mobiltelefoner. Läs mer

31

Intervju: Medlem planar värmespridaren på AMD Ryzen 9 3950X till perfektion

Med 300 nanometers noggrannhet har Simon Penrowe gjort värmespridaren på Ryzen 9 3950X helt plan – världens plattaste processor. Läs mer